Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: https://hdl.handle.net/20.500.14279/23353
Τίτλος: Αξιολόγηση της επίδρασης βιολογικών σκευασμάτων στα ποιοτικά χαρακτηριστικά καρπών τομάτας σε συνθήκες θερμοκηπίου
Συγγραφείς: Παναγιώτου, Σωτηρία 
Λέξεις-κλειδιά: Τομάτα;Βακτήρια που προάγουν την ανάπτυξη των φυτών;Βιολογικός έλεγχος;Εδαφογενείς μύκητες;Ποιοτικά χαρακτηριστικά
Advisor: Pantelides, Iakovos S.
Ημερομηνία Έκδοσης: Μαΐ-2021
Department: Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science
Faculty: Faculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management
Περίληψη: Ο καρπός τομάτας είναι ένα από τα πλέον δημοφιλή λαχανικά παγκοσμίως, αναπόσπαστο στοιχείο στην ανθρώπινη διατροφή και ιδιαίτερα γνωστός για την θρεπτική του σύσταση. Ως καλλιέργεια, καταλαμβάνει την τρίτη σε έκταση θέση και κατά συνέπεια αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας. Παρόλ΄αυτά, μεγάλο μέρος της καλλιέργειας έρχεται αντιμέτωπο με ασθένειες οι οποίες επηρεάζουν άμεσα τόσο την απόδοση, όσο και την ποιότητα της παραγωγής. Σε αυτές, περιλαμβάνονται κυρίως εδαφογενής ασθένειες, οι σημαντικότερες από τις οποίες προκαλούνται από τους μύκητες Fusarium oxysporum f. sp. lycopersici και Verticillium dahliae και οδηγούν σε σημαντικές απώλειες μεγάλης οικονομικής σημασίας. Τα τελευταία πενήντα χρόνια, η αντιμετώπιση τους στα πλαίσια της συμβατικής γεωργίας, στηρίζεται κυρίως στην χρήση χημικών φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων και δευτερευόντως σε προληπτικά μέτρα, με αποτέλεσμα να προκύπτουν πολλές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Παράλληλα, η δυνατότητα των μυκήτων, να διατηρούνται στο έδαφος για πολλά χρόνια, απουσία ξενιστή, καθιστά τον έλεγχο τους ιδιαίτερα δύσκολο. Σήμερα, πολλές εργασίες καταδεικνύουν ως μια εναλλακτική λύση τη χρήση παραγόντων βιολογικού ελέγχου μέσω της ενίσχυσης της ριζόσφαιρας των φυτών με PGPR ριζοβακτήρια, η οποία δύναται να ενισχύσει την αντιμετώπιση πολλών εδαφογενών ασθενειών και ιδιαίτερα των αδρομυκώσεων. Επιπρόσθετα, πολλές εργασίες υποδεικνύουν τη θετική επίδραση της εφαρμογής των PGPR ριζοβακτηρίων, όχι μόνο στην ανάπτυξη και την αντιμετώπιση φυτοπαθογόνων αιτιών σε καλλιέργεια τομάτας, αλλά και στην ποιότητα των παραγόμενων καρπών. Στο πλαίσιο αυτό, η παρούσα πτυχιακή μελέτη είχε στόχο την αξιολόγηση της μεμονωμένης και συνδυαστικής επίδρασης της εφαρμογής δύο σκευασμάτων με παράγοντες βιολογικού ελέγχου, στα ποιοτικά χαρακτηριστικά καρπών τομάτας θερμοκηπιακής καλλιέργειας σε γλάστρα, που είχαν μολυνθεί τεχνητά με τους μύκητες Fusarium oxysporum f. sp. lycopersici και Verticillium dahliae. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των καρπών αξιολογήθηκαν σε δύο συγκομιδές, μέσω μετρήσεων προσδιορισμού της ολικής οξύτητας, λυκοπένιου, β-καροτένιου, ολικών φαινολικών ουσιών, ολικών φλαβονοειδών ουσιών, αντιοξειδωτικής ικανότητας και δείκτη ωριμότητας. Τα αποτελέσματα δεν έδειξαν στατιστικά σημαντικές διαφορές στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των καρπών στις διαφορετικές επεμβάσεις, εκτός της ολικής οξύτητας, όπου η εφαρμογή ενός από τα βιολογικά σκευάσματα σε μολυσμένα φυτά με το μύκητα V. dahliae, αύξησε την περιεκτικότητα τους σε ολικά οξέα. Συμπερασματικά, φαίνεται ότι τα σκευάσματα που αξιολογήθηκαν δεν επηρέασαν σημαντικά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των καρπών τομάτας κάτω από τις συνθήκες που πραγματοποιήθηκαν τα πειράματα. Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες μελέτες για την καλύτερη κατανόηση της αλληλεπίδρασης των βιολογικών παραγόντων με τα φυτά, τα παθογόνα, την ριζόσφαιρα και το περιβάλλον, καθώς και διερεύνηση της επίδρασης των βιολογικών σκευασμάτων σε πραγματικές συνθήκες παραγωγής για να ξεπεραστούν οι περιορισμοί του πειραματισμού σε θερμοκήπιο με καλλιέργεια φυτών σε γλάστρα.
Description: Tomato is one of the most popular vegetables in the world with a significant role in humans’ diet containing health-related nutritional components. As a crop, it occupies the third largest area worldwide and is therefore an important crop for the world economy. Nevertheless, many tomato growers have to deal with plant pathogens that directly affect both the yield and the quality of the production. These diseases are mainly caused by soil-borne pathogens, including the fungal wilt pathogens Fusarium oxysporum f. sp. lycopersici and Verticillium dahliae that lead to devastating losses of high economic importance. For the last fifty years, the control of these pathogens relied mainly on the use of chemical pesticides and fertilizers and secondary on preventive measures. However, the overuse of chemical pesticides has led to undesirable effects on human health and the environment. In addition, these pathogens may survive for long periods in the soil in the absence of a susceptible host, making their control particularly difficult. The last years, many studies suggest the use of biological control agents (BCAs) as an alternative strategy to control soil-borne pathogens by enhancing the rhizosphere of plants with PGPR rhizobacteria. Also, many studies report the positive effects PGPR may have not only on the protection of plants against pathogens but also on the quality of the fruits produced. The aim of this thesis was to evaluate the individual and combined effect of the application of two BCA formulations on the quality characteristics of tomato fruits grown in pots in a greenhouse that were artificially infected with Fusarium oxysporum f. sp. lycopersici and Verticillium dahliae. The quality characteristics of the fruits were evaluated by determining titratable acidity, lycopene, β-carotene, total phenolic, total flavonoid content, antioxidant activity and maturity index. The results did not show any significant differences between the treatments, except for the acidity where the application of one of the formulations in plants infected with V. dahliae was found to be increased. In conclusion, the results of this study showed that the evaluated formulations did not significantly affect the quality characteristics of the tomato fruits under the conditions the experiments were performed. However, more studies are needed to better understand the interaction of the biological agents with the plants, the pathogens, the rhizosphere and the environment and also to investigate the effect of the formulations under real production conditions to overcome the limitations of greenhouse experimentation in pots.
URI: https://hdl.handle.net/20.500.14279/23353
Rights: Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων.
Type: Bachelors Thesis
Affiliation: Cyprus University of Technology 
Εμφανίζεται στις συλλογές:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος
Σωτηρί Παναγιώτου - ABSTRACT.pdfAbstract404.64 kBAdobe PDFΔείτε/ Ανοίξτε
CORE Recommender
Δείξε την πλήρη περιγραφή του τεκμηρίου

Page view(s) 5

102
Last Week
1
Last month
4
checked on 21 Μαϊ 2024

Download(s) 5

128
checked on 21 Μαϊ 2024

Google ScholarTM

Check


Αυτό το τεκμήριο προστατεύεται από άδεια Άδεια Creative Commons Creative Commons