Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/222
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorΜαγγανάρης, Γιώργος Α.-
dc.contributor.advisorGoulas, Vlasios-
dc.contributor.authorΑντωνίου, Ελευθέριος-
dc.date.accessioned2012-05-21T10:38:11Zen
dc.date.accessioned2013-04-26T09:06:23Z-
dc.date.accessioned2015-11-27T12:49:28Z-
dc.date.available2012-05-21T10:38:11Zen
dc.date.available2013-04-26T09:06:23Z-
dc.date.available2015-11-27T12:49:28Z-
dc.date.issued2011-
dc.descriptionThis study was designed to study the physiochemical characteristics and phytochemical properties of two olive cultivars widely grown in Cyprus: 'Cyprus Ladoelia' and 'Picual'. The plant material was harvested from an orchard (Arakapas, Lemesos) at 2 different late developmental stages and immediately transferred to the laboratory for further analysis. Fruit material was used to measure weight and diameter, tissue firmness, moisture, oil content and the spectroscopic indicators K232 (dienes) and K270 (trienes). In addition, the phytochemical profile (total phenols, hydroxycinnamic acids, total flavonols and totals anthocyanins) of fruit tissue was analysed. Furthermore, total antioxidant capacity was monitored with the DPPH (1,1-Diphenyl-2-picrylhydrazyl) method. Results indicated that slight differences regarding the physicochemical characteristics, were monitored between the examined cultivars. However, the identification and classification of phenolic compounds showed that 'Picual' olive fruit was richer source in bioactive compounds and had higher antioxidant capacity. This study may serve as a basis for further evaluation of the 'Cyprus Ladoelia' and the exploitation of 'Picual' cultivar which shows good adaptability in soil and climatic conditions of Cyprus.en_US
dc.description.abstractΗ παρούσα εργασία είχε ως σκοπό να μελετηθούν τα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά και οι φυτοχημικές ιδιότητες δυο ποικιλιών ελιάς που καλλιεργούνται ευρέως στην Κύπρο για την παραγωγή ελαιόλαδου: η ‘Κυπριακή Λαδοελιά’ και η ‘Picual’. Το φυτικό υλικό συγκομίστηκε από ελαιώνα στο χωριό Αρακαπά της επαρχίας Λεμεσού σε δύο διαφορετικά αναπτυξιακά στάδια (τελικά στάδια ωρίμανσης) και ακολούθως μεταφέρθηκε στο εργαστήριο. Οι παράμετροι που προσδιορίστηκαν ήταν το βάρος και η διάμετρος του καρπού, η συνεκτικότητα σάρκας, η υγρασία του καρπού, η ελαιοπεριεκτικότητα και οι φασματοσκοπικοί δείκτες Κ232 (διένια) και Κ270 (τριένια). Επιπρόσθετα, μελετήθηκε το φυτοχημικό τους προφίλ (περιεκτικότητα σε ολικές φαινολες, υδροξυκινναμωμικά οξέα, φλαβόνολες και ανθοκυάνες), καθώς και η συνολική αντιοξειδωτική τους ικανότητα με τη μέθοδο 2,2 διφαινυλο-1-πικρυλυδραζύλιο (1,1-Diphenyl-2-picrylhydrazyl, DPPH). Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά στις ποικιλίες ‘Κυπριακή Λαδοελιά’ και ‘Picual’ βρίσκονται περίπου στα ίδια επίπεδα με μικρές διαφοροποιήσεις. Ωστόσο, η ποικιλία ‘Picual’ ήταν πλουσιότερη σε φαινολικά συστατικά, και είχε υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικής ικανότητας. Η μελέτη αυτή μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για την περαιτέρω αξιολόγηση της ‘Κυπριακής Λαδοελιάς’ και την αξιοποίησή της, όπως επίσης και της ποικιλίας ‘Picual’, η οποία έχει ικανοποιητική προσαρμοστικότητα στις εδαφοκλιματικές συνθήκες που επικρατούν στην Κύπρο.en_US
dc.formatpdf.en_US
dc.format.extent7 σ.en
dc.language.isoelen_US
dc.publisherΤμήμα Γεωπονικών Επιστημών, βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρουen_US
dc.rightsΑπαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων.en_US
dc.subjectΕλιάςen_US
dc.subject.otherOliveen_US
dc.titleΣυγκριτική ανάλυση φυσικοχημικών και φυτοχημικών ιδιοτήτων καρπών ελιάς (Olea europaea L.)en_US
dc.typeBachelors Thesisen_US
dc.affiliationCyprus University of Technologyen_US
dc.dept.handle123456789/3en
dc.relation.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Scienceen_US
dc.description.statusCompleteden_US
cut.common.academicyear2010-2011en_US
dc.relation.facultyFaculty of Geotechnical Science and Environmental Managementen_US
item.fulltextWith Fulltext-
item.cerifentitytypePublications-
item.grantfulltextopen-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_46ec-
item.openairetypebachelorThesis-
item.languageiso639-1el-
crisitem.author.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science-
crisitem.author.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science-
crisitem.author.facultyFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
crisitem.author.facultyFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
crisitem.author.orcid0000-0002-5849-6104-
crisitem.author.orcid0000-0001-7527-1559-
crisitem.author.parentorgFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
crisitem.author.parentorgFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses
Files in This Item:
File Description SizeFormat
Eleutherios Antwniou.pdf186.02 kBAdobe PDFView/Open
CORE Recommender
Show simple item record

Page view(s) 20

418
Last Week
1
Last month
7
checked on May 9, 2024

Download(s) 50

157
checked on May 9, 2024

Google ScholarTM

Check


Items in KTISIS are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.