Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/14011
Title: Γλωσσικά και φωνητικά χαρακτηριστικά παιδιών τυπικής ανάπτυξης στην Κύπρο : έμφαση στον αφηγηματικό λόγο
Authors: Σάββα, Ελένη 
Keywords: Αφηγηματικός λόγος;Μικροδομή;Μέσο μήκος εκφωνήματος;Λεξιλογική ποικιλομορφία;Μορφολογία λεξιλογικής ποικιλομορφίας
Advisor: Πετινού, Κάκια See
Issue Date: May-2019
Abstract: Η μελέτη αυτή διερευνά την αφηγηματική μικροδομή Κυπριόπουλων παιδιών σχολικής ηλικίας. Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η περιγραφή παραμέτρων μικροδομής (ΜΜΕ, NDWs και ΜΛΠ) στον αφηγηματικό λόγο Κυπριόπουλων παιδιών τυπικής ανάπτυξης, με εύρος ηλικιών από 9 μέχρι 12 ετών. Το δείγμα της μελέτης αποτέλεσαν 10 Κυπριόπουλα παιδιά (5 αγόρια και 5 κορίτσια) με μέσο όρο ηλικιών 10;6. Χρησιμοποιήθηκε μη τυχαία δειγματοληψία και πιο συγκεκριμένα δειγματοληψία χιονοστιβάδας. Η συλλογή αφηγηματικού λόγου πραγματοποιήθηκε μέσω δομημένων συνεντεύξεων, μεταξύ του ερευνητή και του κάθε συμμετέχοντα. Πρώτα, εφαρμόστηκε περιγραφική ανάλυση των δεδομένων και ακολούθησε η επαγωγική ανάλυσή τους. Τα σημαντικότερα αποτελέσματα τα οποία προκύπτουν από την επαγωγική ανάλυση των δεδομένων, δείχνουν αρχικά, ότι δεν υπάρχουν στατιστικές διαφορές μεταξύ των δύο φύλων αναφορικά με το ΜΜΕ (t(8) = -1.21, p = .26), ή το NDWs (t(8) = 0.51, p = .62). Αυτό επιβεβαιώνει ότι τα δύο φύλα ακολουθούν την ίδια αναπτυξιακή πορεία, όσον αφορά τη αφηγηματική μικροδομή. Επίσης, τα αποτελέσματα της έρευνας καταδεικνύουν ότι ανεξαρτήτως φύλου, δεν υπάρχει κάποια συσχέτιση μεταξύ του ΜΜΕ και του NDWs (r(10) = 0.26, p = .47). Μέσα από το εύρημα αυτό, απορρέει το συμπέρασμα ότι το ΜΜΕ και το NDWs αναπτύσσονται ξεχωριστά και με διαφορετικό ρυθμό στην αφηγηματική μικροδομή.
URI: https://hdl.handle.net/20.500.14279/14011
Rights: Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων.
Type: Bachelors Thesis
Affiliation: Cyprus University of Technology 
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat
ELENI_SAVVA - περίληψη - abstract.pdfΠερίληψη106 kBAdobe PDFView/Open
CORE Recommender
Show full item record

Page view(s)

116
Last Week
2
Last month
1
checked on Apr 27, 2024

Download(s) 50

36
checked on Apr 27, 2024

Google ScholarTM

Check


Items in KTISIS are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.