Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: https://hdl.handle.net/20.500.14279/10232
Τίτλος: Μικροβιολογική ποιότητα έτοιμων προς κατανάλωση σαλατών
Συγγραφείς: Στεργίου, Σοφία 
Λέξεις-κλειδιά: Ready to eat salads;Foodborne pathogen microorganism;Phytochemicals
Advisor: Μπότσαρης, Γιώργος
Ημερομηνία Έκδοσης: Μαΐ-2017
Περίληψη: In this present study entitled "Microbiological quality and quality characteristics of salads ready for consumption", the microbiological loads of the RBCs was studied in the first part and in the second part their qualitative characteristics regarding the concentration of antioxidants and total phenols. It is noteworthy that for the first time such microbiological study was conducted in Cyprus. The samples obtained were analyzed for the following parameters: total viable microflora (TVC), microorganisms of the Enterobacteriaceae family, Coliforms, Escherichia coli, Listeria spp., Salmonella spp. and measurement of phenols and antioxidants (DPPH, FRAP, ABTS). The results found that, although the RTEs are ready meals which do not need to be further processed because of their production process, they need to be processed by the consumer in part either with water or with a disinfectant (vinegar, lemon) to cleanse the product. The results showed the presence of high microbial load, as well as pathogenic microorganisms (Escherichia coli, Listeria spp., Salmonella spp.). In addition, high concentrations of total phenols and antioxidants were measured in salad samples, resulting in a high concentration of phytochemicals.
Description: Στην παρούσα πτυχιακή μελέτη, με τίτλο ≪Μικροβιολογική ποιότητα και ποιοτικά χαρακτηριστικά έτοιμων προς κατανάλωση σαλατών≫, μελετήθηκαν στο πρώτο μέρος το μικροβιολογικό φορτίο των ΕΚΣ και στο δεύτερο μέρος τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους ως προς τη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών και ολικών φαινολών. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά διεξάχθηκε τέτοιου είδους μικροβιολογική μελέτη στην Κύπρο. Τα δείγματα τα οποία πάρθηκαν αναλύθηκαν για τις ακόλουθες παραμέτρους: Ολική Μικροβιακή Μικροχλωρίδα (ΟΜΧ), μικροοργανισμοί της οικογένειας Enterobacteriaceae, Coliforms, Escherichia coli, Listeria spp., Salmonella spp. και μέτρηση φαινολών και αντιοξειδωτικών (DPPH, FRAP, ABTS). Από τα αποτελέσματα διαπιστώθηκε ότι, αν και οι ΕΚΣ είναι έτοιμα γεύματα τα οποία δεν χρήζουν περαιτέρω επεξεργασία, λόγω της παραγωγικής τους διαδικασίας, χρειάζεται να επεξεργαστούν από τον καταναλωτή μερικώς είτε με νερό είτε με κάποιο απολυμαντικό (ξύδι, λεμόνι) προς την εξυγίανσή του προϊόντος. Τα αποτελέσματα έδειξαν την παρουσία υψηλού μικροβιακού φορτίου, όπως και παθογόνων μικροοργανισμών (Escherichia coli, Listeria spp., Salmonella spp.). Επιπροσθέτως, μετρήθηκαν υψηλές συγκεντρώσεις ολικών φαινολών και αντιοξειδωτικών στα δείγματα σαλατών, που συνεπάγεται σε υψηλή συγκέντρωση φυτοχημικών.
URI: https://hdl.handle.net/20.500.14279/10232
Rights: Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων.
Type: Bachelors Thesis
Affiliation: Cyprus University of Technology 
Εμφανίζεται στις συλλογές:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος
Στεργίου Abstract.pdf315.08 kBAdobe PDFΔείτε/ Ανοίξτε
CORE Recommender
Δείξε την πλήρη περιγραφή του τεκμηρίου

Page view(s)

168
Last Week
3
Last month
3
checked on 9 Ιουν 2024

Download(s) 5

72
checked on 9 Ιουν 2024

Google ScholarTM

Check


Όλα τα τεκμήρια του δικτυακού τόπου προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα