Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/10216
Title: Μικροβιολογική ποιότητα παγωμένου καπνιστού σολομού
Authors: Κασενίδη, Κατερίνα 
Keywords: Μicrobiology;Quality;Smoked;Salmon
Advisor: Μπότσαρης, Γιώργος
Issue Date: 2017
Department: Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science
Faculty: Faculty of Geotechnical Science and Environmental Management
Abstract: The present study aims at the overall investigation of the microbiological quality of frozen smoked salmon and the introduction of new methods of treatment from the scientific literature. The microbiological quality of salmon is influenced by many parameters, both qualitative and microbiological, as well as by the processing method. Qualitative parameters include water retention capacity, texture and color. Microbiological parameters encompass all possible hazards that can affect the quality, appearance and sustainability of the final product. In this category we find spoilage microorganisms, pathogenic bacteria as well as parasites. Finally, reference is made to the methods of processing frozen smoked salmon. Two methods are analyzed, high pressure treatment and radiation treatment.
Description: Η παρούσα μελέτη αποσκοπεί στη συνολική διερεύνηση της μικροβιολογικής ποιότητας του παγωμένου καπνιστού σολομού και τη παράθεση νέων μεθόδων επεξεργασίας από την επιστημονική βιβλιογραφία. Η μικροβιολογική ποιότητα του σολομού επηρεάζεται από πολλούς παραμέτρους, ποιοτικούς και μικροβιολογικούς, καθώς επίσης και από την μέθοδο επεξεργασίας. Οι ποιοτικοί παράμετροι συμπεριλαμβάνουν την ΙΣΝ, την υφή και το χρώμα. Οι μικροβιολογικοί παράμετροι εμπερικλείουν όλους τους πιθανούς κινδύνους που μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα, την εμφάνιση αλλά και την διατηρησιμότητα του τελικού προϊόντος. Στην κατηγορία αυτή βρίσκουμε τους αλλοιωγόνους μικροοργανισμούς, τα παθογόνα βακτήρια καθώς επίσης και τα παράσιτα. Τέλος, γίνεται αναφορά στις μεθόδους επεξεργασίας του παγωμένου καπνιστού σολομού. Αναλύονται δύο μέθοδοι, η επεξεργασία με υψηλή πίεση και η επεξεργασία με ακτινοβολία.
URI: https://hdl.handle.net/20.500.14279/10216
Rights: Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων.
Type: Bachelors Thesis
Affiliation: Cyprus University of Technology 
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat
ΚΑΣΕΝΙΔΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΕΡΙΛΗΨΗ.pdfAbstract247.06 kBAdobe PDFView/Open
CORE Recommender
Show full item record

Page view(s)

165
Last Week
0
Last month
6
checked on Apr 30, 2024

Download(s) 50

79
checked on Apr 30, 2024

Google ScholarTM

Check


Items in KTISIS are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.