Σχεδιασμός μηχανισμού διαχείρισης μπαλών σανού για εκφόρτωση, τοποθέτηση και μεταφορά στο χώρο χρήσης - Κωνσταντινίδης, Ραφαήλ; Ανδρονίκου, Σταύρος (Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Επιστήμης και Μηχανικών Υλικών, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2019)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία με τίτλο ‘Σχεδιασμός Μηχανισμού Διαχείρισης Μπάλων Σανού για Εκφόρτωση, Τοποθέτηση και Μεταφορά Στον Χώρο Χρήσης ’, θα ασχοληθεί όπως περιγράφει και ο τίτλος, με την εκφόρτωση, την τοποθέτηση, την αποθήκευση των μπαλών σανού σε αποθήκη και τέλος την μεταφορά τους από την αποθήκη στον χώρο χρήσης. Όσο αφορά τον σχεδιασμό του όλου συστήματος, η πτυχιακή εργασία χωρίζεται σε δύο υποσυστήματα-μηχανισμούς. Για την εκφόρτωση, την τοποθέτηση και αποθήκευση θα σχεδιαστεί ένας μηχανισμός γερανογεφυρών, που με την χρήση άρπαγα θα μπορεί να εκφορτώνει και να τοποθετεί τις μπάλες σανού μέσα στην αποθήκη. Για την μεταφορά των μπαλών σανού στον χώρο χρήσης τους, θα σχεδιαστεί ένα σύστημα αλυσοκίνησης. Ο σχεδιασμός ολόκληρου του συστήματος έγινε με σκοπό να προσφέρει μια εναλλακτική μέθοδο εκφόρτωσης αποθήκευσης και μεταφοράς των μπαλών σανού σε αντίθεση με τους τρόπους όπου γίνονται μέχρι σήμερα, που θα κάνει την δουλειά των γεωκτηνοτρόφων πιο απλή, εύκολη και λιγότερο χρονοβόρα. Με επιτυχία σχεδιάστηκαν οι συγκεκριμένοι μηχανισμοί, όπως παρουσιάζονται στην συνέχεια. Κατ’ αρχήν, γράφτηκαν ιστορικές αναδρομές και διάφορες πληροφορίες για την κάθε κατασκευή. Μετά από αυτήν την αναδρομή στο παρελθόν, έγινε αναφορά και περιγραφή των διαφόρων σχεδιασμών για την κάθε κατασκευή έως την σημερινή εποχή. Στη συνέχεια καταγράφεται η μεθοδολογία για την γερανογέφυρα και ακολούθως για το σύστημα αλυσοκίνησης. Στη μεθοδολογία φαίνονται οι διάφοροι αναλυτικοί υπολογισμοί και σχεδιασμοί για το κάθε τεμάχιο ξεχωριστά για τα δύο συστήματα. Έπειτα, γίνεται αναλυτική κοστολόγηση επίσης και για τα δύο συστήματα και τέλος, τα συμπεράσματα καθώς και τρόποι βελτίωσης για τις δύο κατασκευές. Για τον σχεδιασμό ολόκληρου του συστήματος χρησιμοποιήθηκε το σχεδιαστικό πρόγραμμα Solidworks.
Keywords: Σανός; Μηχανισμός διαχείρισης