Facebook και επικοινωνία: τα Greeklish στο επικοινωνιακό περιβάλλον του facebook - Χατζηπαναγιώτου, Άντρη (Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών, Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Επικοινωνίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2014)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία διερευνά τη διαδικτυακή επικοινωνία και συγκεκριμένα τη χρήση των Greeklish από Κύπριους χρήστες της κοινωνικής ιστοσελίδας Facebook. Διεξάγεται αναφορά στο διαδίκτυο, στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και στις δυνατότητες που δίνουν στους χρήστες τους. Παρουσιάζεται το επικοινωνιακό περιβάλλον του Διαδικτύου, καθώς επίσης και οι χώροι επικοινωνίας, μέσα στους οποίους οι χρήστες συνομιλούν μεταξύ τους. Η πτυχιακή διατριβή επικεντρώνεται στο κοινωνικό δίκτυο Facebook, στους χώρους επικοινωνίας του (παράθυρο συνομιλίας, εισερχόμενα μηνύματα, δυνατότητα σχολιασμού) και στους λόγους που οι χρήστες εισέρχονται στην ιστοσελίδα. Τα Greeklish παρουσιάζονται ως η νέα γραφή στους χώρους επικοινωνίας του διαδικτύου, και συγκεκριμένα στην ιστοσελίδα του Facebook. Στην παρούσα πτυχιακή εργασία, αναφέρονται έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο παρελθόν, σχετικά με την ιστοσελίδα του Facebook και τη γραφή Greeklish. Τίθενται ερωτήματα, όπως για παράδειγμα, πόσοι χρήστες του Facebook χρησιμοποιούν στους χώρους επικοινωνίας τα Greeklish; Πόσοι από αυτούς λαμβάνουν εισερχόμενα μηνύματα σε Greeklish; Επίσης, ποιο φύλο και ποια ηλικία τα χρησιμοποιεί περισσότερο; Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους οι χρήστες επιλέγουν να τα χρησιμοποιούν; Επιπλέον, τα Greeklish υποβαθμίζουν την Ελληνική γλώσσα; Η έρευνα διεκπεραιώθηκε με τη διανομή ερωτηματολογίων σε Κύπριους χρήστες του Facebook, ηλικίας 15 ετών και άνω, οι οποίοι διαμένουν στην Κύπρο ή στο εξωτερικό. Τα δεδομένα της έρευνας καταγράφηκαν και αναλύθηκαν. Εν τέλει, παρουσιάζονται τα συμπεράσματα που βγήκαν μέσα από την ανάλυση των δεδομένων. Οι περισσότεροι χρήστες του Facebook, με ποσοστό 82,2%, επιλέγουν να χρησιμοποιούν τα Greeklish για σκοπούς επικοινωνίας, ενώ το ποσοστό 17,8% των χρηστών επιλέγουν την Ελληνική γλώσσα.
Keywords: Greeklish; Facebook; Διαδικτυακή επικοινωνία; Κοινωνική ιστοσελίδα; Επικοινωνιακό περιβάλλον; Διαδίκτυο