Η επίδραση του θεραπευτικού αγγίγματος σε ασθενείς με καρκίνο ως ανακουφιστικό μέτρο - Πίτσιλλος, Αντρέας (Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2012)
Η εναλλακτική θεραπεία είναι η θεραπεία που συνήθως προωθείται για χρήση αντί της επικρατούσας θεραπείας σε μία ασθένεια. Το θεραπευτικό άγγιγμα είναι ένα είδος εναλλακτικής θεραπείας. Είναι μια τεχνική η οποία χρησιμοποιείται από εξειδικευμένα άτομα. Τα άτομα αυτά χρησιμοποιούν τα χέρια τους για να κατευθύνουν την ανθρώπινη ενέργεια για σκοπούς θεραπείας , ανακούφισης του πόνου , για χαλάρωση και αποβολής του στρες. Είναι μία ανθρώπινη προσέγγιση από επαγγελματίες υγείας, σε ασθενείς, σε σχέση με τα συνηθισμένα πρωτόκολλα που χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση του πόνου. Οι καρκινοπαθείς ασθενείς είναι η κατηγορία των ασθενών που έχουν περισσότερη ανάγκη για ανακούφιση από τον πόνο, και όπως έχουν δείξει οι έρευνες το θεραπευτικό άγγιγμα έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες στην ανακούφιση του πόνου αυτών των ασθενών. Ωστόσο στην Κύπρο η εφαρμογή αυτής της εναλλακτικής θεραπείες είναι σχεδόν εντελώς απούσα από τις θεραπείες για την ανακούφιση του πόνου σε καρκινοπαθείς ασθενείς στα κρατικά νοσηλευτήρια και οι ασθενείς αυτοί δεν επωφελούνται από τα αποτελέσματα των ερευνών.
Keywords: Άγγιγμα--Θεραπεία; Καρκίνος--Νοσηλευτική; Καρκίνος--Ασθενείς; Touch--Therapeutic use; Cancer--Nursing; Cancer--Patients