Ευφυής σχεδιασμός και διαχείριση κτηρίων για βελτιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης - Γεωργίου, Κατερίνα (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Cyprus University of Technology, 2011)
Το θέμα της μελέτης που θα αναφερθεί και θα αναλυθεί παρακάτω είναι: «Ευφυής σχεδιασμός και διαχείριση κτηρίων για βελτιστοποίηση ενεργειακής απόδοσης». Στα πλαίσια αυτού του θέματος γράφτηκε η παρακάτω μελέτης, η οποία έχει ως στόχο της να παρουσιαστούν και να αναλυθούν διάφοροι τρόποι, οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν στη βελτιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης των κτηρίων, μέσω του βιοκλιματικού σχεδιασμού των κτηρίων και τη χρήση συστημάτων διαχείρισης ενέργειας, βάσει των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης. Το θέμα αποτελείται ουσιαστικά από τρία μέρη: το βιοκλιματικό σχεδιασμό και τη βιοκλιματική αρχιτεκτονική των κτηρίων, τα συστήματα θέρμανσης, ψύξης καθώς και την ευφυή διαχείριση των συστημάτων και τεχνολογιών για την εξοικονόμηση της ενέργειας που καταναλώνουν τα κτήρια (για ψύξη, θέρμανση, φωτισμό κλπ) και τη καλύτερη διαχείρισή της. Στο τέλος διατυπώνονται τα συμπεράσματα τα οποία είναι βασισμένα σε όλη την έρευνα καθώς και κάποιες εισηγήσεις - λύσεις πάνω στο θέμα.
Keywords: Κτίρια - Εξοικονόμηση ενέργειας; Κτίρια - Κύπρος; Έλεγχος θερμοκρασίας; Buildings-- Energy conservation; Buildings -- Cyprus; Temperature control