Μια ολιστική προσέγγιση για την ποιότητα του γαϊδουρινού γάλακτος στην Κύπρο - Ιωάννου, Χριστίνα (Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2017)
Στην παρούσα εργασία μελετήθηκε: α) η αποδοχή των Κύπριων καταναλωτών για το γαϊδουρινό γάλα, β) οι επιπτώσεις της κατανάλωσης γαϊδουρινού γάλακτος σε άτομα που καταναλώνουν το συγκεκριμένο γάλα λόγω των πιθανών θεραπευτικών του ιδιοτήτων, γ) η ολοκληρωμένη διαχείριση μιας ιδιόκτητης φάρμας εκτροφής όνων και δ) η χημική σύσταση του γαϊδουρινού γάλακτος σε δέκα ζώα που παρουσιάζουν διαφορετικά φαινοτυπικά χαρακτηριστικά. Τα δείγματα γάλακτος εξετάστηκαν για τις εξής παραμέτρους: λίπος, πρωτεΐνη, ολικά στερεά, pH, λυσοζύμη, λακτοφερίνη και ανοσοσφαιρίνη-α. Τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου για την αποδοχή των Κύπριων καταναλωτών στο γαϊδουρινό γάλα έδειξαν ότι, το Κυπριακό καταναλωτικό κοινό είναι ενήμερο για την ύπαρξη του γαϊδουρινού γάλακτος στην Κύπρο, καθώς και για τις πιθανές θεραπευτικές του ιδιότητες. Επιπρόσθετα, εξετάστηκαν οι κύριοι παράγοντες που δρουν αποτρεπτικά στο να προβεί ο καταναλωτής στην αγορά του. Επίσης, τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου σε καταναλωτές του γαϊδουρινού γάλακτος εξέτασαν τις κυριότερες ασθένειες των ατόμων που καταναλώνουν το συγκεκριμένο γάλα, οι οποίες είναι το αλλεργικό άσθμα, ο βήχας, παθήσεις του ανοσοποιητικού και δερματικές παθήσεις. Επιπρόσθετα, καταγράφηκε η ποσότητα που κατανάλωσαν και η χρονική περίοδος που μεσολάβησε μέχρι τη βελτίωση των συμπτωμάτων τους. Ακόμη, καταγράφηκαν τα κύρια προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει μια φάρμα εκτροφής όνων. Τα αποτελέσματα των χημικών αναλύσεων σε δέκα ζώα με φαινοτυπικές διαφορές έδειξαν ότι μόνο η πρωτεΐνη παρουσιάζει διαφορετική συγκέντρωση, τόσο σε γαϊδούρια με διαφορετικά φαινοτυπικά χαρακτηριστικά, όσο και μεταξύ των ημερών δειγματοληψίας. Επιπρόσθετα, το στερεό υπόλειμμα, η λυσοζύμη, η λακτοφερίνη και η ανοσοσφαιρίνη-α παρουσιάζουν στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ των ημερών, χωρίς να παρουσιάζουν στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ των ζώων την ίδια ημέρα δειγματοληψίας.
Keywords: Γαϊδουρινό γάλα--Κύπρο; Κύπριοι καταναλωτές; Κυπριακό καταναλωτικό κοινό; Χημική σύσταση; Φαινοτυπικά χαρακτηριστικά; Αποδοχή γάλακτος; Διαχείριση φάρμας εκτροφής όνων