Από τη Σειρά: Εξωτισμοί και Άλλες Πράξεις, 2006- σήμερα: Το Σκίρτημα, 2011, Βίκυ Περικλέους, τύπωμα στην εφημερίδα Νέος Κυπριακός Φύλαξ, Τετάρτη 26 Μαρτίου 1941, χρωματιστό μολύβι, μέγεθος έργου ακολουθεί τις διαστάσεις της εφημερίδας From the Series: Exoticisms and Other Acts, 2006 – today: The Excitement, 2011, Vicky Pericleous, print on Neos Kypriakos Filax Newspaper, Wednesday 26 March 1941, coloured pencils size: varies according to the size of the newspaper - Pericleous, Vicky (My University, 2024)
Η Βίκυ Περικλέους φωτογραφίζει σκηνές από Ελληνικά κινηματογραφικά ερωτικά έργα (blue movies) του 70, γυρισμένα κατά τη διάρκεια της Χούντας στην Ελλάδα, τις οποίες ακολούθως τυπώνει απευθείας πάνω σε διάφορες αρχειακές εφημερίδες. Η μέθοδος αυτή ακολουθεί την ίδια διαδικασία τυπώματος με αυτή των αρχικών εφημερίδων. Στη συνέχεια, η Περικλέους αναπτύσσει το έργο, πολλές φορές μέσω σχεδίου, επανα-μεταβάλλοντας σε μια δεύτερη χειρονομία, τη σύνθεση που προκύπτει από το τύπωμα. Μέσα από αυτή τη διερευνητική πρακτική, αφηγήσεις, στοιχεία και περιεχόμενα τόσο από τις φωνογραφημένες σκηνές όσο και από τις εφημερίδες, διαταράσσονται, αποσταθεροποιούνται και επανα-ιεραρχούνται. Οι επικαλύψεις και οι διασταυρώσεις που προκύπτουν με τη νέα σύνθεση, μετακινούν τις εφημερίδες και το περιεχόμενο τους, ως αρχειακά τεκμήρια, που ενεδρεύει στον παρελθόντα χρόνο, στη ρευστότητα του παρόντος, επανα-προτείνοντας άλλες αναγνώσεις. Αυτές εστιάζουν σε αντιλήψεις και ζητήματα κατασκευής εννοιών του τόπου, προσωπικών και συλλογικών αφηγήσεων και ταυτοτήτων, και μηχανισμούς δόμησης του φαντασιακού. Αναζητώντας εν τέλει, ενδεχόμενα επαναφόρτισης της ερμηνείας και αντιληπτικότητα της εικόνας. Vicky Pericleous photographs scenes from 70s Greek blue movies, filmed during the Greek dictatorship era, which she then prints directly on variant archival newspapers from different periods. Their printing method follows the same process as that of the initial newspapers. In a second art gesture, she re-configures the composition, many times, through drawing. Through this investigative practice, any readings, elements and contexts, from the photographed scenes and the newspapers, are being disturbed, destabilised and re-hierarchized. Over-layering and crossings that come up in the new compositions, re-locate the newspapers and their contexts, from being viewed an archival document, a notion that sits in the past, in the flux of the present tense, re-proposing as thus, other readings. These new readings focus around issues of construction of notions of place, of personal and collective narratives and identities, as well the construction of the imaginary. Setting as such, other possibilities for re-activating the image’s narratives and perceptions.
Keywords: Arts; Exhibition; FRONTPAGE; Construction of notions of Place; Personal and collective narratives and identities; Construction of the imaginary