Χρήση γραφικών συμβόλων επικοινωνίας για άτομα με αφασία: οριοθετημένη ανασκόπηση της βιβλιογραφίας - Μαρκαντώνη, Άντρια (My University, 2022)
Εισαγωγή: Τα γραφικά σύμβολα αποτελούν απεικονίσεις είτε μεμονωμένης, είτε σύνθετης σημασίας και χρησιμοποιούνται ως μέσο Επαυξητικής Εναλλακτικής Επικοινωνίας (ΕΕΕ), σε άτομα τα οποία έχουν επίκτητες διαταραχές επικοινωνίας όπως η αφασία. Η επικοινωνία αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την ποιότητα ζωής των ατόμων με αφασία. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να βρει και να συνοψίσει με συστηματικό τρόπο τα διαθέσιμα γραφικά σύμβολα, που χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν τα άτομα με αφασία, ώστε να μπορούν να επικοινωνήσουν αποτελεσματικά. Μεθοδολογία: Έγινε συστηματική αναζήτηση άρθρων στη βιβλιογραφία (Scopus, PsycINFO, CINAHL και SciELO) με χρήση προεπιλεγμένων λέξεων αναζήτησης και κριτηρίων συμπερίληψης. Η αναζήτηση εστιάστηκε σε άρθρα που αναφέρουν συγκεκριμένο είδος γραφικών συμβόλων αλλά και την αποτελεσματικότητα τους στην επικοινωνία των ατόμων με αφασία. Αφού επιλέγηκαν τα άρθρα που πληρούσαν τα κριτήρια συμπερίληψης, αναλύθηκαν τα δεδομένα, συνοψίστηκαν και αναφέρθηκαν τα αποτελέσματα με βάση τη μεθοδολογία PRISMA (Preferred Reporting Items for Systematic Reviews and Meta-Analyses). Αποτελέσματα: Η αρχική αναζήτηση είχε ως αποτέλεσμα 39.165 άρθρα. Με χρήση των κριτηρίων επιλεξιμότητας παρέμειναν για τελική ανάλυση και μέτα-σύνθεση συνολικά 6 άρθρα. Τα άρθρα που αναλύθηκαν, αναφέρονταν στην χρήση γραφικών συμβόλων είτε μεμονωμένα είτε σε εργαλεία ή συσκευές ΕΕΕ, για την επιτυχή επικοινωνία των ατόμων με αφασία. Συμπεράσματα: Τα Picture Communication Symbols προτιμώνται από τους ερευνητές, ως εναλλακτικός τρόπος επικοινωνίας των ατόμων με αφασία καθώς, μπορούν να εφαρμοστούν επιτυχώς σε διαφορετικές συνθήκες επικοινωνίας και να παρέχουν εύρος θεμάτων. Η αποτελεσματικότητα τους έχει αποδειχθεί περισσότερο σε άτομα με αφασία τύπου Broca. Επίσης, τα σύμβολά που περιλαμβάνονται στα Remnant Books, τα Gus Communication Symbols και τα Dynasyms, της συσκευή επικοινωνίας DynaMyte 3100 είναι αποτελεσματικά, ωστόσο χρήζουν περισσότερης έρευνας.
Keywords: Αφασία; Γραφικά σύμβολα; Επαυξητική εναλλακτική επικοινωνία; Επικοινωνιακή αλληλεπίδραση; Aphasia; Graphic symbols; Augmentative alternative communication; Communication interaction