Η ταυτότητα του ραδιοφωνικού ακροατή κατα την περίοδο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974 μέχρι την μεταπολεμική περίοδο - Καραΐσκου, Μαρία (Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου, Σχολή Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2018)
Μέσα από την συγκεκριμένη έρευνα, διερευνάται η κοινωνική ταυτότητα που αναπτύχθηκε από τους ραδιοφωνικούς ακροατές την περίοδο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο μέχρι και την μεταπολεμική περίοδο. Ως μεταπολεμική περίοδος, ορίζεται η περίοδος μετά την δεύτερη εισβολή μέχρι το 1989 όπου σύμφωνα με τους ραδιοφωνικούς παραγωγούς ήταν η χρονιά με τα τελευταία μηνύματα επικοινωνίας των εγκλωβισμένων. Συγκεκριμένα, στην πτυχιακή εργασία, αναλύονται ζητήματα κοινωνικής ταυτότητας των ατόμων που άκουγαν τις ραδιοφωνικές εκπομπές στον πόλεμο όπως και κατά την μεταπολεμική περίοδο. Επιλέχτηκε η διερεύνηση του ραδιοφώνου αφού ήταν το μοναδικό μέσο επικοινωνίας στην Κύπρο το 1974 και η συγκεκριμένη χρονική περίοδος αφού στιγμάτισε την ιστορία της Κύπρου. Προτού γίνει η ανάλυση της ταυτότητας των ακροατών, κρίθηκε αναγκαία η καταγραφή του ραδιοφωνικού περιεχομένου κατά την τουρκική εισβολή και τη μετέπειτα περίοδο. Αυτό επιτεύχθηκε διαμέσου του αρχείου του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (ΡΙΚ) και μέσα από συνεντεύξεις που έγιναν στους τότε ραδιοφωνικούς παραγωγούς. Ακολούθησε ποιοτική μεθοδολογία, 14 συνολικά συνεντεύξεων από άτομα που ενημερώνονταν από το ραδιόφωνο και στη συνέχεια ανάλυση της κοινωνικής τους ταυτότητας. Κατά την περίοδο του πολέμου, δεν παρουσιάζεται ομοιογένεια ανάμεσα στην ταυτότητα των ακροατών, αντίθετα όμως στην μεταπολεμική περίοδο δημιουργήθηκε μια ενιαία κοινωνική ταυτότητα με κοινά χαρακτηριστικά. Οι συνεντευξιαζόμενοι, πρόσφυγες, μη – πρόσφυγες, εγκλωβισμένοι και στρατιώτες, διηγούνταν τις εμπειρίες τους και τις σύνδεαν με την ραδιοφωνική επικοινωνία. Το ραδιόφωνο είχε σημαντικό ρόλο κυρίως κατά την μεταπολεμική περίοδο αφού υπήρχε επικοινωνία των εγκλωβισμένων με τις ελεύθερες περιοχές. Τέλος, δημιουργήθηκε μια ακουστική κοινότητα αποτελούμενη από άτομα που βρίσκονταν σε διαφορετικές τοποθεσίες, αφού ο ήχος έχει την ιδιότητα να διαπερνά τα οπτικά φράγματα και να δημιουργεί ακουστικές ταυτότητες.
Keywords: Κοινωνική ταυτότητα; Ραδιοφωνικοί ακροατές; Τουρκική εισβολή στην Κύπρο; Μεταπολεμική περίοδος