Η Γενιά Ζ είναι αληθινή: Τα ψυχογραφικά χαρακτηριστικά των Κύπριων χρηστών της εφαρμογής BeReal και οι στάσεις τους προς τις αυθόρμητες διαφημίσεις - Κακουλλή, Ελένη (My University, 2023)
Πολυάριθμες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν τονίσει την αξία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τη δύναμη της σχέσης καταναλωτή- μάρκας, τους παράγοντες επιρροής, αλλά και τους καθοδηγητές γνώμης στα ΜΚΔ στον τομέα του μάρκετινγκ. Το BeReal είναι μια πρόσφατη και ιδιαίτερα δημοφιλής εφαρμογή, κοινής χρήσης φωτογραφιών που ζητά από τους χρήστες να ανεβάσουν μια φωτογραφία από την καθημερινότητά τους και να τη δημοσιεύσουν. Πειραματική έρευνα διεξήχθη κατά τη διάρκεια του 2023 σε 111 Κύπριους χρήστες, γενιάς Ζ (γεννημένοι μεταξύ 1995 και 2007), του BeReal. Στους συμμετέχοντες τέθηκαν ερωτήσεις σχετικά με τη συχνότητα χρήσης των ΜΚΔ, τις συμπεριφορές τους για selfie, τη σύνδεσή τους με την επωνυμία και το δημογραφικό προφίλ τους (φύλο, ηλικία, επίπεδο εκπαίδευσης και τόπος διαμονής). Κύρια ευρήματα της παρούσας έρευνας δείχνουν πως τα άτομα που ανήκουν στη γενιά Ζ, εμφανίζονται να τους ενδιαφέρουν οι απόψεις που έχουν οι άλλοι για την εξωτερική τους εμφάνιση, αλλά και το πως βλέπουν οι ίδιοι τον εαυτό τους. Ακόμη, έχουν ισχυρή σύνδεση με την επωνυμία τους είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιούν το BeReal και στη συνέχεια να δημοσιεύουν selfies που σχετίζονται με την επωνυμία στα ΜΚΔ. Τέλος, οι αυθόρμητες διαφημίσεις, θεωρήθηκαν πιο δυναμικές, γεγονός που οδηγεί σε μεγαλύτερη πρόθεση αγοράς, αλλά και θετικότερη στάση προς τη διαφημιζόμενη μάρκα.
Keywords: BeReal; self-brand connection; Γενιά Z; BeReal; self-brand connection; generation Z