Οι προτιμήσεις των ενηλίκων όσων αφορά το είδος των γραφικών συμβόλων - Φωτίου, Γεωργία (Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2019)
Η Επαυξητική και Εναλλακτική Επικοινωνία (ΕΕΕ) εστιάζεται στα διάφορα μέσα καθώς και μορφές επικοινωνίας έχοντας ως στόχο την στήριξη των ατόμων με σύνθετες επικοινωνιακές διαταραχές. Ένα από τα μέσα που χρησιμοποιείται συχνά στο συγκεκριμένο πεδίο είναι τα γραφικά σύμβολα όπως οι φωτογραφίες, εικόνες, σύμβολα ΜAKATON και Widgit. Στόχος της παρούσας έρευνας: H διερεύνηση των προτιμήσεων τυπικά αναπτυσσόμενων ενηλίκων όσων αφορά τα γραφικά σύμβολα. Μεθοδολογία: Βασικό μέσο για την υλοποίηση της παρούσας έρευνας αποτέλεσε ένα ερωτηματολόγιο το οποίο περιλάμβανε 22 ερωτήσεις που αφορούσαν τη λήψη πληροφοριών σχετικά με τα γενικά στοιχεία των συμμετεχόντων, τις προτιμήσεις τους, καθώς και την κατανόηση συμβόλων. Επίσης χρησιμοποιήθηκαν τρία έντυπα Α3 τα οποία περιλάμβαναν τα γραφικά σύμβολα σε διαφορετική σειροθέτηση. Το ερωτηματολόγιο συμπληρώθηκε από 50 Κύπριους ενήλικες χωρίς διαταραχές επικοινωνίας και διαταραχές όρασης. Αποτελέσματα: Τα κυριότερα αποτελέσματα, έδειξαν πως όταν οι συμμετέχοντες επιλέγουν τα μαυρόασπρα σύμβολα με κριτήριο την αισθητική, το ποσοστό τους είναι σχετικά μικρό ενώ όταν το κριτήριο επιλογής τους είναι η κατανόηση της έννοιας που απεικονίζουν τότε το ποσοστό επιλογής τους αυξάνεται αισθητά. Επίσης φάνηκε ότι τα Microsoft Clipart και τα PCS θεωρήθηκαν ως τα πιο παιδικά σύμβολα ενώ τα ParticiPics και οι φωτογραφίες ως τα πιο σοβαρά αντίστοιχα. Συμπεράσματα: H ηλικία των συμμετεχόντων δεν επηρεάζει την επιλογή των συμβόλων. Αυτό φάνερώθηκε από το γεγονός ότι πολλοί συμμετέχοντες επέλεξαν τα έγχρωμα και αυτά που θεώρησαν ως τα πιο παιδικά, ως τα σύμβολα που θα προτιμούσαν να χρησιμοποιήσουν εάν ήταν ο μοναδικός τρόπος επικοινωνίας. Παρατηρήθηκε επίσης ότι οι συμμετέχοντες και γενικότερα ο πληθυσμός στην Κύπρο χρήζει άμεσης ενημέρωσης γύρω από τα θέματα της ΕΕΕ και συγκεκριμένα τα γραφικά σύμβολα.
Keywords: Επαυξητική και Εναλλακτική Επικοινωνία; Γραφικά σύμβολα; Προτιμήσεις