Ανίχνευση διαρροών σε υπόγειους αγωγούς νερού με τη χρήση φασματοδιαμετρικών μετρήσεων και δεικτών βλάστησης - Κούρτης, Νικόλας (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2013)
Η Τηλεπισκόπηση είναι μία επιστήμη που χρησιμοποιείται για πολλές έρευνες σε διάφορα επιστημονικά πεδία. Η εργασία αυτή περιγράφει τη χρήση των δεικτών βλάστησης, όπως καταγράφεται από δορυφορικές εικόνες, για την ανίχνευση των διαρροών αγωγών νερού σε ημίξηρες περιοχές. Αρχικά έγιναν φασματοραδιομετρικές μετρήσεις πεδίου, οι οποίες διεξήχθησαν σε τρεις διαφορετικούς στόχους, χρησιμοποιώντας το φορητό φασματοραδιόμετρο GER 1500 (350-1050nm): υγιή βλάστηση, άσφαλτο και σε χώμα. Σε κάθε στόχο πολλές φασματικές υπογραφές καταγράφηκαν, αρχικά σε ξηρές συνθήκες. Στη συνέχεια, οι στόχοι υγράθηκαν περιοδικά προκειμένου να παρατηρηθούν οποιεσδήποτε σημαντικές αλλαγές στις φασματικές υπογραφές. Βασικός στόχος αυτής της Διπλωματικής Μελέτης είναι ουσιαστικά τέτοια χαρακτηριστικά να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό πιθανών διαρροών αγωγών νερού, σε σχέση με τις επί τόπου μετρήσεις. Εντοπίστηκαν διαφορετικά όρια της υγρασίας, όπως η μειωμένη ανάκλασης,. Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται αναλυτικά πιο κάτω στη μελέτη.
Keywords: Τηλεπισκόπηση; Δείκτες βλάστησης; Διαρροή; Αγωγοί νερού; Sensing; Vegetation indices; Leak; Flume