Ανασκόπηση των φυτοπαρασιτικών νηματωδών στην Κύπρο - Κούκου, Δήμος (My University, 2022)
Οι φυτοπαρασιτικοί νηματώδεις (Φ.Ν.) προκαλούν σοβαρές απώλειες και ζημιές σε πάρα πολλές γεωργικές καλλιέργειες. Στη βιβλιογραφία οι Φ.Ν. περιγράφονται ως μικροσκοπικοί οργανισμοί ικανοί να προκαλέσουν τεράστιες απώλειες σε καλλιέργειες, καθώς μπορούν να καταστρέψουν το ριζικό σύστημα των φυτών ξενιστών του αφού μυζούν χυμούς και θρεπτικά στοιχεία από αυτό. Έχουν αναπτυχθεί πληθώρα μεθόδων για την αντιμετώπιση των Φ.Ν., όπως ηλιοαπολύμανση, αμειψισπορά, χρήση ανθεκτικών ειδών, χρήση βιολογικών παραγόντων, χρήση νηματωδοκτόνων και εφαρμογή της αγρανάπαυσης για τουλάχιστο επτά έτη. Τα πιο γνωστά γένη νηματωδών που απαντώνται στην Κύπρο είναι: Globodera, Meloidogyne, Heterodera, Pratylenchus και Xyphinema. Στην, Κύπρο οι πιο επιβλαβείς νηματώδεις ανήκουν στο γένος Meloidogyne, ενώ το πιο σοβαρό παθογόνο θεωρείται το γένος Globodera, όπου ο G. rostochiensis και ο G. pallida συγκαταλέγονται στα παθογόνα καραντίνας προκαλώντας σοβαρες ζημιές τόσο στην παραγωγή όσο και στην εμπορία της κυπριακής πατάτας. Στην παρούσα έρευνα μελετήσαμε τη βιβλιογραφία με στόχο τον εντοπισμό των πιο σημαντικών και επιβλαβών φυτοπαρασιτικών νηματωδών που καταγράφηκαν στην Κύπρο. Επιπρόσθετα θα παρουσιαστούν οι πρακτικές που εφαρμόζονται για την ορθολογική αντιμετώπιση των φυτοπαρασιτικών νηματωδών στην Κύπρο.
Keywords: Φυτοπαρασιτικοί νηματώδεις; Μέθοδοι αντιμετώπισης; Παθογόνα καραντίνας; Plant parasitic nematodes; Control measures; Quarantine nematodes