Η συγκέντρωση των βαρέων μετάλλων στο έδαφος και μεθόδοι προσδιορισμού τους - Μιχαήλ, Φωτούλα (Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος , Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος,Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2014)
Η παρούσα Πτυχιακή Διατριβή (Π.Δ.) με τίτλο «Η συγκέντρωση των βαρέων μετάλλων στο έδαφος και μέθοδοι προσδιορισμού τους» έχει ως σκοπό τη διερεύνηση μέσω της βιβλιογραφίας κατά πόσο τα βαρέα μέταλλα ρυπαίνουν το περιβάλλον αλλά και την ανθρώπινη υγεία, αλλά και πως μέσω πειραματικών διαδικασιών είναι δυνατόν να προσδιοριστούν. Αρχικά, στο πρώτο κεφάλαιο με τίτλο «Βαρέα Μέταλλα» γίνεται αναφορά σε όλα τα βαρέα μέταλλα που θα μελετηθούν στην παρούσα διατριβή. Πρώτα γίνεται αναφορά για το κάθε μέταλλο ως χημικό στοιχείο, έπειτα για την επίδραση που έχει το κάθε μέταλλο στον άνθρωπο και στο περιβάλλον αντίστοιχα. Επίσης, περιγράφεται το Ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο που αφορά τα βαρέα μέταλλα στο έδαφος, ενώ παράλληλα παραθέτονται τα επιτρεπτά όρια που ισχύουν για το κάθε μέταλλο στο έδαφος. Στο δεύτερο κεφάλαιο με τίτλο «Βιβλιογραφική Ανασκόπηση» περιγράφεται ο προσδιορισμός βαρέων μετάλλων από χωματερή με βάση πειραματικών διαδικασιών που προέκυψαν από τη βιβλιογραφία. Στο τρίτο κεφάλαιο με τίτλο «Γεωγραφικός προσδιορισμός περιοχής» διατυπώνονται τα χαρακτηριστικά της περιοχής που θα γίνει η μελλοντική έρευνα, όπου και πάρθηκαν τα δείγματα που είναι προς εξέταση. Στο τέταρτο κεφάλαιο με τίτλο «Πειραματικό Μέρος» περιγράφεται η πειραματική διαδικασία που θα ακολουθείτο για την αραίωση διαλυμάτων. Επιπλέον αναλύεται περαιτέρω η μέθοδος της ατομικής απορρόφησης και η μέθοδος Φασματομετρίας μαζών επαγωγικά συζευγμένου πλάσματος. Τέλος, στο πέμπτο κεφάλαιο με τίτλο «Συμπεράσματα» παραθέτονται τα συμπεράσματα που έχουν προκύψει από την βιβλιογραφία στα πλαίσια της παρούσας Πτυχιακής Διατριβής.
Keywords: βαρέα μέταλλα