Η επίδραση των καιρικών συνθηκών στις κατασκευές : τα δομικά υλικά - Θεμιστοκλέους, Χρύσανθος (My University, 2023)
Η επίδραση των καιρικών συνθηκών στα δομικά υλικά και εν γένει στις κατασκευές, αποτελεί κρίσιμο ζήτημα για τον κατασκευαστικό κλάδο. Η κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, προκαλούν συχνότερες και πιο έντονες καιρικές μεταβολές, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε ταχύτερη φθορά των δομικών υλικών, γεγονός που δεν επηρεάζει μόνο την ανθεκτικότητα των κατασκευών αλλά και το εσωτερικό περιβάλλον. Ως εκ τούτου, υπάρχει ανάγκη έρευνας για την ανάπτυξη καινοτόμων και βιώσιμων δομικών υλικών που μπορούν να αντέξουν τις μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες. Αυτό περιλαμβάνει την ανάπτυξη νέων υλικών που μπορούν να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα και την αντοχή των δομικών στοιχείων. Επιπλέον, πρέπει να αναπτυχθούν αποτελεσματικές στρατηγικές συντήρησης και επισκευής για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των υφιστάμενων κτιρίων και υποδομών. Με την κλιματική αλλαγή να καθίσταται ολοένα και πιο επείγον ζήτημα, ο κατασκευαστικός κλάδος πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην έρευνα και την ανάπτυξη για τον μετριασμό των επιπτώσεων των καιρικών συνθηκών στα δομικά υλικά.
Keywords: κατασκευαστικός κλάδος; κλιματική αλλαγή; καιρικές συνθήκες; δομικά υλικά; υποδομές; construction industry; climate change; weather conditions; construction materials; buildings