Μητρικός θηλασμός και παιδική παχυσαρκία - Σάββα, Μιχαέλλα (Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2014)
Εισαγωγή: Η παχυσαρκία είναι μια νόσος, σύνθετη και πολυπαραγοντική. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται παγκοσμίος μια αύξηση του επιπολασμού της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας. Αυτό προκαλεί μεγάλο προβληματισμό σε πολλούς επαγγελματίες υγείας, λόγω των πολλών και σοβαρών επιπτώσεων προς τα παιδιά. Γι΄αυτό το λόγω θεωρείται απαραίτητος ο εντοπισμός των παραγόντων που την προκαλούν και ιδιαίτερα τα προληπτικά μέτρα. Ο μητρικός θηλασμός αποτελεί ένα παράγοντα άλλα ο ρόλος του προς την ανάπτυξη της παχυσαρκίας παραμένει αμφιλεγόμενος. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας συστηματικής ανασκόπησης είναι η διερεύνηση συσχέτισης του μητρικού θηλασμού με την παιδική παχυσαρκία. Υλικό και μέθοδος: Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ήταν η αναζήτηση της σχετικής ελληνικής και διεθνούς βιβλιογραφίας στην βάση δεδομένων Google Scholar με λέξεις κλειδιά: (Breastfeeding OR Overweight) AND (Obesity OR Obese*) AND (Prospective cohort study) AND (Children AND Adolescents). Στην παρούσα ανασκόπηση συμπεριλήφθηκαν μελέτες με προοπτικό και αναδρομικό χαρακτήρα που είχαν στόχο την διερεύνηση της σχέσης θηλασμού με τη παιδική παχυσαρκία. Αποτελέσματα: Μέσα από την μελέτη των 10 ερευνών που συμπεριλήφθηκαν στην ανασκόπηση, φάνηκε να υπάρχουν δυο διαφορετικές απόψεις. Συγκεκριμένα βρέθηκε, ότι ο θηλασμός έχει μια προστατευτική επίδραση προς την παιδική και εφηβική παχυσαρκία ενώ η δεύτερη άποψη είχε εντελώς αντιφατικά αποτελέσματα που υποστήριζαν πως δεν υπάρχει καμιά σχέση. Παρατηρήθηκε ανομοιογένεια όσον αφορά την ταξινόμηση της διάρκειας, αποκλειστικότητας του θηλασμού καθώς και τα αποτελέσματα και γι΄αυτό το λόγω εμποδίζεται η σύγκριση μεταξύ των διάφορών μελετών και επιπλέον τα αποτελέσματα εκτιμήθηκαν για διαφορετικές ηλικίες. Ήταν δύσκολη η ερμηνεία των αποτελεσμάτων σχετικά με την επίδραση του μητρικού θηλασμού για τη παιδική και εφηβική παχυσαρκία, λόγω της ανομοιογένειας που παρατηρήθηκε και ακόμη λόγω του μικρού αριθμού μελετών που συμπεριλήφθηκαν στην ανασκόπηση. Συμπέρασματα: Η σχέση του μητρικού θηλασμού με την παχυσαρκία παραμένει αμφιλεγόμενη όσον αφορά τα παιδιά. Επομένως θεωρείται απαραίτητη η διεξαγωγή περαιτέρω ερευνών έτσι ώστε να ξεκαθαριστεί η σχέση του μητρικού θηλασμού με την παιδική παχυσαρκία.
Keywords: Παχυσαρκία; Παιδική παχυσαρκία; Εφηβική παχυσαρκία; Μητρικός θηλασμός