Ο ρόλος της μαίας στην ιατροκοποίηση της γέννας - Παναγιώτου, Μαρίνα (Department of Nursing, Faculty of Health Sciences, Cyprus University of Technology, 2020)
ΠΕΡΙΛΗΨΗ Εισαγωγή: Η ιατρικοποίηση αποτελεί μία σημαντική έννοια στο υποπεδίο της ιατρικής κοινωνιολογίας. Οι αρχικές μελέτες της ιατρικοποίησης εστίασαν στις βασικές αναπαραγωγικές δράσεις των γυναικών όπως είναι ο τοκετός αλλά και η εγκυμοσύνη. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να αναδείξει τα θέματα που άπτονται του επαγγέλματος της μαίας και να μελετήσει το θέμα της ιατρικοποίησης. Υλικά και Μέθοδος: Διενεργήθηκε συστηματική βιβλιογραφική ανασκόπηση για το παρόν θέμα, μέσα από τη μελέτη βάσεων δεδομένων και κυρίως του PubMed. Συμπεριλήφθηκαν 20 εργασίες οι οποίες ταξινομήθηκαν ανάλογα. Μέσα από τα άρθρα αυτά και πιο συγκεκριμένα ένα μέρος αυτόν εστίασε στο να δώσει μια ευρύτερη εικόνα του επαγγέλματος της μαίας και πως αναπτύσσεται μέσα στο χρόνο . Στον αντίποδα τα υπόλοιπα άρθρα εστίασαν στη μελέτη της ιατρικής περίθαλψης και της συσχέτισης με την μαιευτική διαδικασία. Μέσα στη κατηγορία αυτή εντάσσεται και μια υποκατηγορία η οποία είχε να κάνει με τις καλές συνθήκες τις έγκυες και πως αυτές δίνουν τη δυνατότητα στις τελευταίες να αποφασίσουν σε σχέση με τη μαιευτική διαδικασία. Οι μελέτες παρουσιάστηκαν σε πίνακες όπου αναφέρεται ο τίτλος, οι συγγραφείς, το έτος έκδοσης, ο τόπος διεξαγωγής, η μεθοδολογία, τα αποτελέσματα, η πολιτική ασφάλειας και ο στόχος αυτής. Το πλήθος των άρθρων που εντοπίστηκαν δεν ήταν πάρα πολλά μια και σε σχέση με το θέμα τα περισσότερα αναφέρονταν στη διαδικασία του τοκετού και σε άλλα συναφή θέματα. Αυτό δίνει στο θέμα σχετική μοναδικότητα και πρωτοτυπία. Αποτελέσματα: Η άσκηση της Μαιευτικής ανήκε αποκλειστικά στην μαία. Η ιατρικοποίηση των τοκετών είναι μια προσπάθεια κοινωνικού ελέγχου από το ιατρικό επάγγελμα. Το σώμα των γυναικών τέθηκε κάτω από τον έλεγχο και την επιτήρηση του κλινικού βλέμματος των ιατρών σαν αποτέλεσμα της γέννησης των κλινικών. Συμπεράσματα: Ένα βασικό συμπέρασμα είναι ότι το επάγγελμα της μαίας είναι πολύ σημαντικό και ότι η ιατρικοποίηση άλλαξε τον τρόπο ανάπτυξης του αλλά και έθεσε νέα δεδομένα για τη γέννα.
Keywords: Ιατρικοποίηση; Μαιευτική διαδικασία; Τοκετός; Μαία; Διαδικασία απόφασης; Medicalization; Obstetrics; Childbirth; Midwives; Decision-making process