Χρήση ανακυκλώμενων αδρανών στο σκυρόδεμα - Δράκου, Μαρούλλα (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2016)
Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί η ανάγκη εξόρυξης αδρανών για την παραγωγή σκυροδέματος. Αυτό έχει τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις και γέννησε το πρόβλημα ότι τα αποθέματα σύντομα θα τελειώσουν. Με γνώμονα την αειφορία και την βιώσιμη ανάπτυξη, παράλληλα με την ανάπτυξη της επιστημονικής και τεχνικής γνώσης κράτη, οργανισμοί, επιχειρήσεις και επιστήμονες τα τελευταία 20-25 χρόνια στέφονται στη χρήση ανακυκλωμένων υλικών ως Ανακυκλωμένα Αδρανή για την παραγωγή Σκυροδέματος ΑΑΣ. Υλικά που αποκτούνται από κατεδαφίσεις κτηρίων και κατασκευών, βιομηχανικά απόβλητα, ελαστικά και οικιακά απορρίμματα δεν ενταφιάζονται σε χώρους υγειονομικής ταφής αλλά επαναχρησιμοποιούνται για την παραγωγή σκυροδέματος. Το σκυρόδεμα είναι ένα μείγμα που για να χρησιμοποιηθεί στις κατασκευές πρέπει να πληρούνται κάποια μεγέθη-όρια που αφορούν ιδιότητες του όταν είναι νωπό και σκληρυμένο. Η παρούσα διατριβή μετά από βιβλιογραφική ανασκόπηση παραθέτει αρχικά ποια υλικά και με ποιο τρόπο μπορούν να ανακυκλωθούν και να χρησιμοποιηθούν ως ΑΑΣ και κατά δεύτερον με αποσπάσματα από πειραματικές έρευνες δίνει αποτελέσματα πως τα ανακυκλωμένα αδρανή επηρεάζουν ιδιότητες του νωπού και σκλυρυμένου σκυροδέματος όπως κάθιση, υδατοπερατότητα, υδατοαποροφητικότητα, μέτρο ελαστικότητας, θλιπτική αντοχή, καμπτική αντοχή, ενανθράκωση, αντοχή σε υψηλές θερμοκρασίες κα. Τέλος παρουσιάζονται τα συμπεράσματα για την χρήση των ΑΑΣ που δεν είναι πάντα η πιο οικολογική, εύχρηστη και οικονομική λύση και σίγουρα πρέπει να συνυπολογιστεί η έλλειψη κανονισμών και νομοθεσίας για την ορθή χρήση των ΑΑΣ.
Keywords: Αειφορια; Ανακυκλωμένα Αδρανή για την παραγωγή Σκυροδέματος ΑΑΣ; Ιδιότητες νωπού και σκληρυμένου σκυροδέματος; Κατεδαφίσεις κατασκευών; Βιομηχανικά απόβλητα; Οικιακά απορρίμματα; Ελαστικά; Sustainability; Use of recycled aggregates in concrete; Effect on fresh and hardened properties; Demolished buildings; Industrial waste; Household waste; Tires