Μελέτη διατηρησιμότητας και μικροβιολογικής ποιότητας παραδοσιακώνμκαι στραγγιστών/βιομηχανοποιημένων γιαουρτιών απο την κυπριακή αγορά - Κωνσταντίνου, Ανδρούλλα (Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2018)
Στην παρούσα εργασία μελετήθηκε η επίδραση της θερμοκρασίας στην διατήρηση των γιαουρτιών μετά την ημερομηνία λήξης τους. Συγκεκριμένα μελετήθηκαν 10 παραδοσιακά και βιομηχανοποιημένα - στραγγιστά γιαούρτια από το εμπόριο σε 3 διαφορετικές ημερομηνίες/παρτίδες. Κατά την διάρκεια αυτής της μελέτης πραγματοποιήθηκαν φυσικοχημικές αναλύσεις, και προσδιορίστηκε το pH και η οξύτητα. Επιπρόσθετα, έγιναν και μικροβιολογικές αναλύσεις. Οι μικροβιολογικές αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν για τον έλεγχο παρουσίας μυκήτων ή ζυμών, κολοβακτηριδίων και οξυγαλακτικών βακτηρίων. Τα αποτελέσματα του πειράματος ήταν παρόμοια με αποτελέσματα προηγούμενων εργασιών. Η πληροφορία που αντλούμε από αυτά τα αποτελέσματα είναι πολύ χρήσιμη για τον έλεγχο εάν οι εταιρείες παρασκευής γιαουρτιών εφαρμόζουν τους κανονισμούς υγιεινής και ακολουθούν συγκεκριμένους κανόνες ασφαλείας κατά την παρασκευή των γιαουρτιών. Και το τελευταίο που είχε ελεχθεί ήταν η ύπαρξη όχι διαφορών μεταξύ ενός παραδοσιακού και ενός βιομηχανοποιημένου γιαουρτιού μετά από την ημερομηνία λήξης σε θερμοκρασίες ενός οικιακού ψυγείου, καθώς και το χρόνο μετά τη ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στη συσκευασία στον οποίο δεν παρατηρείτε κάποια αλλοίωση.
Keywords: Παραδοσιακό γιαούρτι; Βιομηχανοποιημένα - στραγγιστά γιαούρτια; Εταιρείες παρασκευής γιαουρτιών