Πεδίο ορισμού του μέτρου ελαστικότητας και του μέτρου παραμόρφωσης σε ομοιογενή εδαφικά υλικά - Παντελίδης, Λύσανδρος; Μουρατίδης, Αναστάσιος (My University, 2005)
Το Μέτρο Ελαστικότητας και το Μέτρο Παραµόρφωσης είναι παράµετροι στενά συνδεδεµένες µε τις δοκιµές φέρουσας ικανότητας στα έργα οδοποιίας, µε σκοπό την αποτίµηση της συµπιεστότητας και παραµορφωσιµότητας φυσικών εδαφικών ή θραυστών υλικών. Στην παρούσα εργασία επιχειρείται διάκριση µεταξύ των δύο παραµέτρων, ως προς τις έννοιες και τα µεγέθη τους, ενώ το πρακτικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη δοκιµή της φορτιζόµενης πλάκας. Επίσης, εξετάζεται το κατά πόσο ο προσδιορισµός των Μέτρων Ελαστικότητας και Παραµόρφωσης επηρεάζεται από τη διάµετρο της άκαµπτης φορτιζόµενης πλάκας κατά την αντίστοιχη δοκιµή. ∆ίδονται επίσης στοιχεία και υπολογισµοί των αντίστοιχων µεγεθών από πραγµατικές µετρήσεις σε γεωκατασκευές οδοποιίας. Παρουσιάζονται υπό µορφή πινάκων αριθµητικές τιµές των µέτρων ελαστικότητας και παραµόρφωσης, όπως έχουν προκύψει από ανάλυση πραγµατικών δεδοµένων επί τόπου δοκιµών.
Keywords: Μέτρο ελαστικότητας; Μέτρο παραµόρφωσης; Οδοποιία