Μελέτη της ποιότητας κυπριακών ελαιόλαδων - Κεφαλά, Ραφαηλία (My University, 2023)
Στη παρούσα πτυχιακή μελέτη αρχικά γίνεται μια εισαγωγική αναφορά στην ελιά και το ελαιόλαδο, αλλά και για τη σχέση τους με τη Κύπρο. Επιπλέον, δίνονται κάποια βασικά χαρακτηρίστηκα των συστατικών του ελαιολάδου, αλλά και για την επίδραση που έχει στην υγεία του ανθρώπου. Ακολούθως, αναφέρονται μεθόδοι που χρησιμοποιήθηκαν για συγκεκριμένα δείγματα ελαιολάδων Κορωνέικης ποικιλίας που πάρθηκαν από ελαιοτριβείο. Έπειτα, αναφέρονται οι πειραματικοί μεθόδοι που πραγματοποιήθηκαν, με τη πρώτη μέθοδο να είναι ο προσδιορισμός οξύτητας με ογκομέτρηση των ελεύθερων λιπαρών οξέων. Στη συνέχεια, ακολούθησε ο προσδιορισμός αριθμών υπεροξειδίων μέσω αντίδρασης με ιωδιούχο κάλιο και τελικά τη φωτομετρική ανάλυση με προσδιορισμό τους δείκτες Κ για το κάθε δείγμα ελαιολάδου. Τέλος, σημειώθηκαν τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα της κάθε μεθόδου σχετιζόμενα με του τύπους ελαιολάδων που αναλύθηκαν.
Keywords: ελαιόλαδο; Κορωνέικη; οξύτητα; αριθμός υπεροξειδίου; δείκτες; olive oil; Koroneiki; acidity; peroxide number; K indicators