Γνωρίζουν οι Κύπριοι τι είναι η Γλωσσική Διαταραχή ; - Χριστοφή, Μαρίνα (Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2018)
Η Γλωσσική Διαταραχή, είναι μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από απόκλιση ή καθυστέρηση στη γλωσσική ανάπτυξη, σε περιπτώσεις όπου απουσιάζουν άλλες αιτίες, όπως η κώφωση, ο αυτισμός, η νοητική υστέρηση ή οτιδήποτε άλλο πρόβλημα μπορεί να εξηγήσει την γλωσσική καθυστέρηση. Η συχνότητα εμφάνισης στο γενικό πληθυσμό, υπολογίζεται περίπου στο 7%, πιο συχνά στα αγόρια από ότι στα κορίτσια. Τα αίτια της Γλωσσικής Διαταραχής, ακόμη και σήμερα παραμένουν άγνωστα. Στόχος της παρούσας εργασίας: είναι η διερεύνηση της γνώσης των Κυπρίων, σχετικά με τις δυσκολίες στην ανάπτυξη της γλώσσας που αντιμετωπίζουν κάποια παιδιά. Μεθοδολογία: Το κύριο μέσο που χρησιμοποιήθηκε για την διεξαγωγή αυτής της μελέτης, είναι η συμπλήρωση του ερωτηματολογίου, το οποίο περιλαμβάνει 29 ερωτήσεις κλειστού και ανοιχτού τύπου. Το ερωτηματολόγιο συμπληρώθηκε από 40 Κύπριους συμμετέχοντες, ηλικίας 18-70+ ετών. Αποτελέσματα: Τα αποτελέσματα κατέδειξαν πως οι περισσότεροι Κύπριοι, δεν γνωρίζουν τον όρο Γλωσσική Διαταραχή, ούτε περισσότερες πληροφορίες γύρω από την διαταραχή αυτή. Αντιθέτως, τα αποτελέσματα έδειξαν, πως τα περισσότερα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα, γνωρίζουν τους όρους Αυτισμό, Δυσλεξία και ΔΕΠΥ. Συμπεράσματα: Αδιαμφισβήτητα, χρειάζεται να αναπτυχθεί η γνώση του κοινού για την Γλωσσική Διαταραχή, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μέσω διάφορων τρόπων, ούτως ώστε τα παιδία να παραπεμφθούν σε Λογοθεραπευτές, για έγκαιρη πρόληψη.
Keywords: Γλωσσική Διαταραχή; Γνώση κοινού; Αυτισμός; Δυσλεξία; ΔΕΠΥ