Τεκμηρίωση Προγράμματος Καθαρισμού και Απολύμανσης: Συσχέτιση CFU με RLU - Ζωσιμά, Στέλλα (Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2014)
Οι βιομηχανίες στοχεύουν στην παρασκευή ποιοτικών αλλά και υγιεινών τροφίμων. Για τη διασφάλιση της ποιότητας και της υγιεινής υπάρχουν νομοθεσίες που απαιτούν την εφαρμογή προτύπων όπως το HACCP. Το πρότυπο αυτό προϋποθέτει τη ύπαρξη προγράμματος καθαρισμού και απολύμανσης αλλά και κανόνες ορθής βιομηχανικής πρακτικής. Για τον έλεγχο του προγράμματος καθαρισμού και απολύμανσης αναζητήθηκαν μέθοδοι που θα δίνουν γρήγορα αλλά άμεσα και αξιόπιστα αποτελέσματα. Οι βιομηχανίες σήμερα χρησιμοποιούν το λουμινόμετρο γιατί τους παρέχει όλα αυτά που αναζητούν. Η παρούσα μελέτη διεξήχθη με σκοπό την σύγκριση των αποτελεσμάτων που παίρνουμε από το λουμινόμετρο με την κλασσική μέθοδο καλλιέργειας σε τρυιβλίο και να δούμε αν υπάρχει συσχέτιση των δύο μεθόδων αφού το λουμινόμετρο έχει αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό την κλασσική μέθοδο καλλιέργειας. Τα αποτελέσματα που πήραμε δεν έδειξαν καμία συσχέτιση των δύο μεθόδων. Θα υπήρχε συσχέτιση των δύο μεθόδων αν γνωρίζαμε ότι το λουμινόμετρο μετρά μόνο ζωντανούς μικροοργανισμούς όπως η κλασσική μέθοδος. Παρόλα αυτά όμως, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τις βιομηχανίες λόγω των άμεσων και αξιόπιστων αποτελεσμάτων αλλά ως μέθοδος ελέγχου της καθαριότητας και όχι ως μικροβιολογική ανάλυση.
Keywords: HACCP