Facebook για την υποστήριξη της Προβληματοκεντρικής Μάθησης στην Ανώτατη Εκπαίδευση - Χαραλάμπους, Γιωργούλα (Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών,Σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών,Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2013)
Σε αυτή τη μελέτη, ο σκοπός ήταν να καταλάβουμε αν το κοινωνικό δίκτυο Facebook μπορεί να γίνει εργαλείο μάθησης. Συγκεκριμένα εξετάσαμε αν αυτό το εργαλείο μπορεί να εξυπηρετήσει συγκεκριμένους στόχους της εκπαιδευτικής μεθόδου Problem- based learning (PBL). Η έρευνα αυτή έγινε στα πλαίσια διεξαγωγής ενός μαθήματος Πανεπιστημίου (Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου-Υπολογιστή) σε επίπεδο Μάστερ. Με τη χρήση της ανάλυσης περιεχομένου μελετήσαμε τους φοιτητές κατά πόσο έφεραν σε πέρας τους στόχους που θέσαμε μέσω της εκπαιδευτικής μεθόδου PBL. Εξετάσαμε επιπλέον τη χρήση του Facebook που έκαναν οι φοιτητές για να φτάσουν στην διεκπεραίωση των συγκεκριμένων στόχων. Βρήκαμε ότι οι ομάδες των φοιτητών ήταν σε θέση να χρησιμοποιήσουν το Facebook σαν μαθησιακό εργαλείο με ποικίλους τρόπους. Οι δυνατότητες που διαθέτει το κοινωνικό δίκτυο Facebook ήταν αναπόσπαστο κομμάτι για την υλοποίηση των στόχων της μεθόδου PBL. Από τους σημαντικότερους στόχους του PBL θεωρείται ο εντοπισμός και η έρευνα των μαθησιακών ζητημάτων, η υλοποίηση της εργασίας μέσα από την ομαδική συνεργασία και ο αναστοχασμός. To Facebook βοήθησε στη επίτευξη των στόχων αυτών. Έγινε παρόμοιος τρόπος χρήσης του Facebook από όλες τις ομάδες των φοιτητών. Σημαντική ήταν η χρήση του Facebook για αλληλεπίδραση και επικοινωνία κατά τη διάρκεια των συναντήσεων αλλά και σε γενική βάση (στα ενδιάμεσα των συναντήσεων).
Keywords: Self-assertion; Insrire; Self-assertion; Development Division