Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και τρόποι αντιμετώπισης του - Αδάμου, Ειρήνη (Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2014)
Εισαγωγή: Ο όρος σύνδρομό του ευερέθιστου εντέρου χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα σύνθετο πρόβλημα της λειτουργίας του γαστρεντερικού και περιλαμβάνει συμπτώματα όπως η διάρροια, το κοιλιακό άλγος, η δυσκοιλιότητα. Σκοπός: της παρούσας βιβλιογραφικής ανασκόπησης είναι ,η εκτενής παρουσίαση του συνδρόμου αυτού, του βαθμού εμφάνισής του και τις πληθυσμιακές ομάδες που αυτό πλήττει, της κλινικής του εικόνας και των εργαστηριακών ευρημάτων που αυτό παρουσιάζει καθώς και στην παρουσίαση τρόπων αντιμετώπισης που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι ασθενείς και κατ’ επέκταση προτάσεις για την πρόληψη του. Υλικό και Μέθοδος: στην παρούσα μελέτη έγινε ανασκόπηση της βιβλιογραφίας στο διαδίκτυο σε ελληνικές και διεθνείς βάσεις δεδομένων. Ακολούθως πραγματοποιήθηκε αναζήτηση μέσω της ιστοσελίδας του ΤΕΠΑΚ και σε ηλεκτρονικές πηγές αναζήτησης όπως είναι το Medline CSA, Medline EBS Cohost, Medline with full text, CINAHL with full text, στο Pubmed, στο Cochrane Library, στο Directory of open Access Journals και στο BMJ Publishing Group. Αποτελέσματα: μέσα από την παρούσα βιβλιογραφική ανασκόπηση επισημάνθηκαν οι τρόποι αντιμετώπισης του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου. Κατανοούμε λοιπόν ότι πρόκειται για τρόπους αντιμετώπισης, συντηρητικής θεραπείας και όχι για μόνιμης θεραπείες που θα στοχεύσουν στην ίαση του ατόμου. Συμπεράσματα: θα πρέπει να γίνουν περεταίρω έρευνες για διερεύνηση της αποτελεσματικότητας των μεθόδων αντιμετώπισης του ευερέθιστου εντέρου. Οι κλινικοί ιατροί θα πρέπει να ενημερωθούν για τις διαφορές μεθόδους αντιμετώπισης του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (διατροφή, άθληση, βελονισμός, υπνοθεραπεία, εναλλακτικές θεραπείες, διαδερμικός ηλεκτρικός νευρικός ερεθισμός κ.α.) και θα πρέπει να εμπλακούν στο σχεδιασμό των ερευνών αυτών.
Keywords: Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου; Τρόποι αντιμετώπισης; Νοσηλευτικές παρεμβάσεις; Συντηρητική θεραπεία; Αιτιοπαθολογικοί παράγοντες