Διερεύνηση της ποιότητας ζωής ατόμων με Δυσφαγία - Αραμπατζής, Αναστάσιος (My University, 2024)
H δυσφαγία αποτελεί μια παθολογική κατάσταση που μπορεί να χαρακτηριστεί ως οποιαδήποτε δυσκολία ή αδυναμία ασφαλούς και αποτελεσματικής μεταφοράς της τροφής και των υγρών, ξεκινώντας από το στόμα, περνώντας διαμέσου του φάρυγγα στον οισοφάγο και καταλήγοντας τελικά στο στομάχι. Οι ασθενείς με δυσφαγία είναι απαραίτητο να διατηρούν υψηλά επίπεδα ποιότητας ζωής, με σκοπό να διασφαλίσουν την συνολική ευημερία τους. Ο κύριος στόχος της παρούσας ερευνητικής πτυχιακής είναι να εντοπίσει τους ασθενείς που παρουσιάζουν διαταραχές σίτισης-κατάποσης μέσω της ελληνικής έκδοσης του ανιχνευτικού εργαλείου Eating Assessment tool- 10 (EAT-10) και μέσω της ελληνικής έκδοσης του αξιολογητικού εργαλείου Swallowing Quality of Life questionnaire (SWAL-QOL) να εκτιμήσει την ποιότητα ζωής τους. Η αποτελεσματικότητα της έρευνας έγκειτο στο να εντοπίσει και να κατανοήσει τον βαθμό στον οποίο επηρεάζεται η ποιότητα ζωής των ασθενών με δυσφαγία. Με το πέρας της συλλογής και της επεξεργασίας των δεδομένων, τα ευρήματα που προέκυψαν παρουσιάζουν το πως αντιλαμβάνονται/χαρακτηρίζουν την ποιότητα ζωής τους οι ασθενείς με δυσφαγία. Συμμετέχοντες στην έρευνα ήταν 12 ασθενείς του μεγαλύτερου ιδιωτικού κέντρου αποκατάστασης στην Κύπρο, «Μέλαθρον Αγωνιστών ΕΟΚΑ». Τα αποτελέσματα συμπερασματικά κατέληξαν πως η ποιότητα ζωής των ασθενών με διαταραχές κατάποσης επηρεάζεται άμεσα λόγω της διαταραχής τους, επηρεάζοντας τομείς όπως η επικοινωνία, η ψυχική υγεία και ο ύπνος.
Keywords: Στοματοφαρυγγική δυσφαγία; Ποιότητα ζωής; Κατάποση; Κέντρο αποκατάστασης; Eating Assessment tool- 10; Swallowing Quality of Life questionnaire; Oropharyngeal dysphagia; Quality of life; Ingestion; Rehabilitation center