Η εξήγηση του φαινομένου της ιατρικοποίησης του τοκετού σύμφωνα με τη θεωρία του Φουκώ - Papastavrou, Evridiki; Kouta, Christiana; Hadjigeorgiou, Eleni (My University, 2010)
Το θαύμα της γέννησης είναι το κέντρο της ζωής των ανθρώπων και τα στοιχεία που την περιβάλλουν απασχολούσαν και απασχολούν τον άνθρωπο συνεχώς, η συνεχής εξέλιξη της τεχνολογίας, η αλματώδης πρόοδος της επιστήμης και οι πιο εύκολες συνθήκες ζωής, δημιούργησαν την ελπίδα ότι θα συνέβαλλαν θετικά στο ανεπανάληπτο αυτό γεγονός. Αντίθετα, χιλιάδες έρευνες τεκμηριώνουν ότι η αλόγιστη χρήση της τεχνολογίας, έχει μετατρέψει τη φυσιολογία του τοκετού σε ένα ιατρικό γεγονός, τη μέλλουσα μητέρα σε ασθενή και το τοκετό σε ιατρική πράξη. Η Θεωρία του Φουκώ έχει χρησιμοποιηθεί σε διεθνείς μελέτες για την εξήγηση του φαινομένου της ιατρικοποίησης του τοκετού. Σκοπός της παρουσίασης αυτής είναι η ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για τη θεωρία του Φουκώ και τους γενεσιουργούς παράγοντες της ιατρικοποίησης του τοκετού. Στόχοι 1. Να περιγραφεί η θεωρία του Φουκώ. 2. Να εξηγηθούν οι γενεσιουργοί παράγοντες της ιατρικοποίησης του τοκετού σύμφωνα με την θεωρία του Φουκώ. Αναδίφηση της Βιβλιογραφίας. Η Βιβλιογραφική ανασκόπηση βασίζεται στην Κυπριακή, την διεθνή και διαδικτυακή βιβλιογραφία. Παρουσιάσει και συνθέτει ερευνητικά δεδομένα για τους ενοχοποιητικούς παράγοντες ιατρικοποίησης του τοκετού σύμφωνα με την θεωρία του Φουκώ. Οι βασικότεροι παράγοντες είναι η δύναμη των γιατρών, η χρησιμοποίηση της τεχνολογίας χρησιμοθηρικά, η έλλειψη μαιών, αλλαγές στο ρόλο της μαίας και η αποδυνάμωση των γυναικών. Συμπεράσματα Έχει διαφανεί ότι η θεωρία του Φουκώ δίνει το δικό της επιστημονικό φως στη αιτιολογία της ιατρικοποίησης του τοκετού. Η αιτιολογία είναι πολυπαραγοντική . συνακόλουθη με αύξηση της μητρικής και νεογνικής νοσηρότητας και με δραματική αύξηση των ποσοστών των καισαρικών τομών. Η διερεύνηση των παραγόντων μπορεί να συμβάλλει στην ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και ενδυνάμωση των επαγγελματιών υγείας για αλλαγή μαιευτικής πολιτικής.
Foucault theory and medicalization of childbirth
Keywords: Θεωρία του Φουκώ; Ιατρικοποίηση; Τοκετός; Τεχνολογία