Ιδιότητες σκυροδέματος από σκύρα της περιοχής Λεμεσού - Κόμπου, Μελίνα (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2013)
Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι ο προσδιορισμός της αντοχής του σκυροδέματος, για διάφορες αναλογίες νερού προς τσιμέντου και ο καθορισμός της καμπύλης λόγου νερού προς τσιμέντου με τις θλιπτικές αντοχές του σκυροδέματος. Αρχικά στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μια εκτενή αναφορά στα υλικά παρασκευής που συνθέτουν το σκυρόδεμα, ακολούθως στο δεύτερο κεφάλαιο καταγράφονται οι ιδιότητες του σκυροδέματος όσο στην νωπή τόσο στην σκληρυμένη του κατάσταση. Το τρίτο και τέταρτο κεφάλαιο αναφέρονται στα είδη του σκυροδέματος πέραν από το σκυρόδεμα που εξετάζεται. Το πέμπτο κεφάλαιο αναφέρεται στην σύνθεση του σκυροδέματος δηλ. η σειρά που ακολουθείται για την παραγωγή του σκυροδέματος με βάση τους ισχύοντες κανονισμούς. Στην συνέχεια, στο έκτο κεφάλαιο, καταγράφεται το εργαστηριακό μέρος του πειράματος όπου καθορίζεται ο σκοπός της εργασίας, η λειτουργία του εργαστηρίου, η επιλογή των υλικών και η αποθήκευση τους, και τέλος ο τρόπος παρασκευής των δοκιμίων σκυροδέματος. Ακολούθως στο έβδομο κεφάλαιο καταγράφονται οι υπολογισμοί οι οποίοι εκτελούνται για την εύρεση των ποσοτήτων των υλικών, για την παραγωγή των δοκιμίων σκυροδέματος. Στο όγδοο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα αποτελέσματα από τον έλεγχο των δοκιμίων σκυροδέματος, σε θλίψη, και σχηματίζεται η καμπύλη με τους λόγους νερού προς τσιμέντου και θλιπτικών αντοχών σκυροδέματος. Τέλος καταγράφονται τα συμπεράσματα και οι παρατηρήσεις που προκύπτουν από την αναπαράσταση των αποτελεσμάτων.
Keywords: Σκυρόδεμα; Concrete