Οι απόψεις της Κύπριας γυναίκας σε σχέση με τη διασφάλιση του δικαιώματος επιλογής τόπου τοκετού - Hadjigeorgiou, Eleni (My University, 2014)
Ο τόποs τοκετού είναι καθοριστικός παράγοντας για μια θετική εμπειρία τοκετού, η οποία ενδυναμώνει τη γυναίκα και ενισχύει το δεσμό της με το νεογέννητο και την οικογένεια της. Διεξήχθη ποιοτική μελέτη βάσει της φαινομενολογικής προσέγγισης κατά Husserl με ημιδομημένες προσωπικές συνεντεύξεις 48 γυναικών και δυο ομάδες εστίασης. Η ανάλυση σύμφωνα με τη μέθοδο του Collaizi ανάδειξε πέντε πυρηνικά θέματα: 1. Ενημερωμένη επιλογή τόπου τοκετού 2. Κουλτούρα τοκετού, 3. Σχέση γυναίκας με επαγγελματίες υγείας, 4. Ασφάλεια μητέρας και νεογνού, 5. Πολιτική φροντίδας μητρότητας. Η σχέση των γυναικών με τους επαγγελματίες υγείας αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα στην επιλογή τόπου τοκετού ενώ οι γυναίκες της Κύπρου δεν έχουν πρόσβαση σε αντικειμενική και τεκμηριωμένη πληροφόρηση. Οι περισσότερες γυναίκες αναφέρονται στο ρόλο των μαιευτήρων και πολύ λίγες γνωρίζουν για τις μαίες. H παρεχόμενη φροντίδα μητρότητας στην Κύπρο δεν είναι δίκαιη και εκσυγχρονισμένη. Καταδεικνύεται η ανάγκη για εκσυγχρονισμό της πολιτικής φροντίδας μητρότητας και αναβάθμιση του ρόλου των μαιών με απώτερο στόχο τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των επίτοκων, συμπεριλαμβανομένου της επιλογής τόπου τοκετού.
Keywords: Tόποs τοκετού; Ποιοτική μελέτη; Φροντίδα μητρότητας