Αξιοπιστία ερωτηματολογίου FS ICU-24 για την εκτίμηση της ικανοποίησης της οικογένειας από τη φροντίδα στη ΜΕΘ - Καραθανάση, Κ.; Σωτηριάδου, Κυριακή; Μουστάκα, Ε.; Ζυγά, Σοφία; Σαράφης, Παύλος; Μαλλιαρού, Μαρία (My University, 2012)
Περίληψη: Το ερωτηματολόγιο FS-ICU 24 αφορά την ικανοποίηση οικογένειας από την φροντίδα στην ΜΕΘ (Family satisfaction with care in the intensive care unit) και χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση της γνώμης της οικογένειας ασθενών για την παρεχομένη φροντίδα στην Μονάδα εντατικής θεραπείας. Περιλαμβάνει 24 ερωτήσεις και συμπληρώνεται από τους ίδιους τους συγγενείς. Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν η μετάφραση και ο έλεγχος της αξιοπιστίας της ελληνικής εκδοχής του FS-ICU 24. Το ερωτηματολόγιο μεταφράστηκε στα ελληνικά από ειδικούς επιστήμονες. Στη συνέχεια, έγινε αντίστροφη μετάφραση από μεταφραστή, ενώ η τελική του μορφή παρουσιάστηκε σε μικρή ομάδα συγγενών, οι οποίοι επιβεβαίωσαν τη σαφήνεια του κειμένου. Το ερωτηματολόγιο συμπλήρωσαν 93 συγγενείς (82 γυναίκες), ηλικίας 18-53 ετών, οι οποίοι είχαν συγγενικό τους άτομο α βαθμού να νοσηλεύεται σε ΜΕΘ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας η ελληνική εκδοχή του FS-ICU 24 ήταν κατανοητή και συμπληρώθηκε εύκολα από τους συμμετέχοντες. Η συνάφεια μεταξύ των ερωτήσεων ήταν σημαντική, χωρίς κάποια από αυτές να θεωρείται περιττή. Η αξιοπιστία της ελληνικής εκδοχής του ερωτηματολογίου όσον αφορά στη δομική του εγκυρότητα ήταν πολύ ικανοποιητική (Cronbach α = 0,931 για το σύνολο του ερωτηματολογίου). Συμπερασματικά η ελληνική εκδοχή του FS-ICU 24 είναι αξιόπιστη και αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για την εκτίμηση της ικανοποίησης των συγγενών από την παρεχόμενη φροντίδα στην ΜΕΘ. Είναι κατάλληλη για χρήση σε επιδημιολογικές μελέτες που γίνονται στην Ελλάδα.
Keywords: Ερωτηματολόγιο FS-ICU 24; Family satisfaction with care in the intensive care unit