Εφαρμογές παρατήρησης γης και δορυφορικής τηλεπισκόπησης για την πολιτιστική κληρονομιά: τρέχουσες δυνατότητες και μελλοντικές προοπτικές - Χατζημιτσής, Διόφαντος; Κοντοές, Χάρης; Schreier, Gunter; Ansmann, Albert; Κωμοδρόμος, Γιώργος; Θεμιστοκλέους, Κυριάκος; Μαμούρη, Ροδάνθη-Ελισάβετ; Μιχαηλίδης, Σίλας; Αγαπίου, Άθως; Κούτα, Γεωργία; Παπούτσα, Χριστιάνα; Νισαντζή, Αργυρώ; et al. (My University, 2017)
Το έργο EXCELSIOR προσβλέπει στην αναβάθμιση του υφιστάμενου Ερευνητικού Κέντρου Ερατοσθένης (Εργαστήριο Τηλεπισκόπησης και Γεωπεριβάλλοντος) που ιδρύθηκε στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου για τη διεξαγωγή βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας και καινοτομίας, μέσω της συνδυαστικής χρήσης τεχνολογιών διαστήματος και τηλεπισκόπησης, για τη συστηματική, ολοκληρωμένη και σε βάθος παρακολούθηση του περιβάλλοντος και των διεργασιών σε αυτό. Το έργο EXCELSIOR (ERATOSTHENES: EXcellence Research Centre for Earth SurveiLlance and Space-Based MonItoring Of the EnviRonment) στο πλαίσιο της Α’ φάσης του προγράμματος Teaming Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το κοινό όραμα να γίνει ένα παγκόσμιο κέντρο καινοτομίας, έρευνας και εκπαίδευσης στην Κύπρο, στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στον Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας. Το διάρκειας ενός έτους έργο ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, με την στενή συνεργασία μεταξύ του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, που λειτουργεί ως συντονιστής, του Γερμανικού Οργανισμού Αεροναυτικής και Διαστήματος (DLR), του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), του Γερμανικού Ινστιτούτου TROPOS για τη μελέτη της Τροπόσφαιρας στη Λειψία και του Τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μια από τις ερευνητικές δραστηριότητες του υφιστάμενου Ερευνητικού Κέντρου Ερατοσθένης στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου τα τελευταία 10 χρόνια είναι η συνδυαστική χρήση τεχνολογιών δορυφορικής τηλεπισκόπησης, φασματοραδιομετρίας πεδίου, χρήση αυτόνομων συστημάτων πλοήγησης (UAVs) και τοπογραφίας για μελέτες πολιτιστικής κληρονομιάς. Το Ερευνητικό Κέντρο Ερατοσθένης συντονίζει το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα πολιτιστικής κληρονομίας "ATHENA- Twinning Horizon 2020" και συμμετέχει στα JPICH προγράμματα "CLIMA" και "PROTHEGO". Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η μελέτη των υφιστάμενων δυνατοτήτων του Ερευνητικού Κέντρου στον τομέα της τηλεπισκόπησης (οπτική, ραντάρ, φασματοραδιομετρία πεδίου κ.λπ.) για την υποστήριξη καινοτόμων εφαρμογών στην πολιτιστική κληρονομιά.
Keywords: Πολιτιστική κληρονομία; Κέντρο Αριστείας; Τηλεπισκόπηση; Κύπρος; Περιβάλλον; Ανατολική Μεσόγειος; Horizon 2020