Αξιολόγηση ενός ενήλικα με εγκεφαλική παράλυση - Ξιούρουππα, Άννα (My University, 2022)
Ο όρος εγκεφαλική παράλυση είναι πλέον γνωστός από τους περισσότερους. Τα προβλήματα που επιφέρει αυτή η νευροαναπτυξιακή διαταραχή, είτε είναι κινητικά είτε είναι επικοινωνιακά, συμβάλουν αρνητικά στο τρόπο ζωής τους. Έτσι, μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση θα βοηθούσε στη διαμόρφωση του προγράμματος παρέμβασης, το οποίο θα συμβάλει στη καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση αυτών των δυσκολιών. Στοχός της παρούσας πτυχιακής εργασίας ήταν να παρουσιάσει το γλωσσικό και γνωστικό προφίλ ενός ενήλικα με εγκεφαλική παράλυση και να συγκρίνει τα αποτελέσματα της αξιολόγησης με τις απόψεις των φροντιστών του. Επιμέρους στόχοι ήταν να διερευνήσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο αξιολογητής και ο εξεταζόμενος κατά τη διάρκεια μιας αξιολόγησης. Σε αυτή τη μελέτη περίπτωσης ο συμμετέχοντας ήταν ένας άντρας 30 ετών, ο οποίος παρουσιάζει εγκεφαλική παράλυση και τετραπληγία. Στο συμμετέχοντα χορηγήθηκαν 4 διαγνωστικά εργαλεία τα οποία ήταν το Test of Nonverbal Intelligence (TONI 4), το Peabody Picture Vocabulary Test (PPVT), το μέρος της κατανόησης από το Διαγνωστικό Τεστ Γλωσσική Νοημοσύνης (Diagnostic Verbal IQ Test - DVIQ) Μέρος Α’: Προσχολική ηλικία (2;6-6 χρ.), και η υποδοκιμασία Cooking Theft της Διαγνωστικής Εξέταση της Βοστώνης (Boston Diagnostic Aphasia Examination). Ακολούθως, πραγματοποιήθηκαν συνεντεύξεις με 3 από τους φροντιστές του συμμετέχοντα. Τα αποτελέσματα από τα διαγνωστικά εργαλεία έδειξαν υψηλές επιδόσεις στο γλωσσικό και γνωστικό τομέα. Επομένως, δεν παρουσιάζουν όλα τα άτομα με εγκεφαλική παράλυση γλωσσικές και γνωστικές δυσκολίες. Επιπρόσθετα, οι γλωσσικές ικανότητες εξαρτόνται από τις γνωστικές ικανότητες του ατόμου. Από την ανάλυση των συνεντεύξεων τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι επικοινωνιακοί σύντροφοι των ατόμων με επικοινωνιακές δυσκολίες δεν είναι εκπαιδευμένοι στο τομέα της Επαυξητικής και Εναλλακτικής Επικοινωνίας αλλά θεωρούν τα συστήματα υψηλής τεχνολογίας εύκολα στη χρήση και εποικοδομητικά για τα άτομα με εγκεφαλική παράλυση. Τέλος, μέσα από την παρατήρηση του ερευνητή, οι δυσκολίες που εντοπίστηκαν στη διαδικασία της αξιολόγησης ήταν η έυρεση μιας κατάλληλης μεθόδους προσβασης του ατόμου στα εργαλεία και η κόπωση από πλευράς του εξεταζόμενου.
Keywords: Εγκεφαλική παράλυση; Αξιολόγηση; Επαυξητική και Εναλλακτική Επικοινωνία; Cerebral Palsy; Evaluation; Augmentation and Alternative Communication