Φυσική ερμηνεία και συνειρμικός συσχετισμός των εμπλεκόμενων παραμέτρων σε διαδικασίες θερμοδυανμικών συστημάτων σταθερής σύστασης - Θεοφάνους, Παναγιώτης (Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2018)
H θερμοδυναμική ανάλυση αντιστρεπτών διαδικασιών σε εκπαιδευτικά συγγράμματα συνήθως, αν όχι πάντοτε, παρουσιάζεται μέσα από πολλαπλά αριθμητικά παραδείγματα χωρίς να αποδίδεται η φυσική ερμηνεία ή ο απαραίτητος συνειρμικός συσχετισμός μεταξύ των εμπλεκόμενων μεταβλητών και ποσοτήτων. Το αποτέλεσμα είναι ακόμη και στην περίπτωση μιας υποτυπώδους αντιστρεπτής εκτόνωσης ενός απλού συστήματος να μην μπορεί να επεξηγηθεί με φυσικό τρόπο πως μπορεί π.χ. το σύστημα να παράγει έργο χωρίς να αλλάζει η πίεση του. Στο πλαίσιο διεκπεραίωσης του έργου απομονώθηκαν και μελετήθηκαν όλες οι πιθανές αντιστρεπτές διαδικασίες σταθερής σύστασης ενώ το σύστημα παραμένει πάντοτε σε ισορροπία. Η κάθε διαδικασία παρουσιάζεται ξεχωριστά και ανεξάρτητα από τις υπόλοιπες ενώ επεξηγούνται τα εμπλεκόμενα φαινόμενα αυτοτελώς και εξαντλητικά.
Keywords: Θερμοδυναμική ανάλυση; Συνειρμικός συσχετισμός