Ενεργειακή απόδοση νεόδμητων κτιρίων οπλισμένου σκυροδέματος - Χριστοδούλου, Μυροφόρα (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2016)
Ο κτιριακός τομέας ευθύνεται για το 40% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Λαμβάνοντας υπόψη τη διαρκή ανάπτυξη του τομέα αυτού αναμένεται αύξηση της απαίτησης σε ενέργεια για τα κτίρια στα επόμενα χρόνια. Η Οδηγία 2010/31 της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκδόθηκε με σκοπό την μείωση της απαίτησης των κτιρίων σε ενέργεια. Η θερμομόνωση συνεισφέρει στην εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια, περιορίζοντας τις ανάγκες ενός κτιρίου σε θέρμανση και ψύξη. Η παρούσα εργασία ασχολείται με την επίδραση της θερμομόνωσης στη ενεργειακή απόδοση των κτιρίων στην Κύπρο και την αποδοτικότητα διαφορετικών σεναρίων θερμομόνωσης σε ένα κτίριο. Στο πρώτο κεφάλαιο περιγράφονται κάποια βασικά στοιχεία της θεωρίας της μεταφοράς θερμότητας και οι τρόποι μετάδοσης της. Στο δεύτερο κεφάλαιο αφού διευκρινιστούν οι αιτίες που προκαλούν τις θερμικές απώλειες σε ένα κτίριο περιγράφονται οι πιο διαδεδομένοι τρόποι θερμομόνωσης κτιρίου. Το τρίτο κεφάλαιο ασχολείται με τα κυριότερα θερμομονωτικά υλικά και τις ιδιότητες τους όπως επίσης και με υλικά νέας τεχνολογίας. Στο τέταρτο κεφάλαιο γίνεται βιβλιογραφική ανασκόπηση. Παρουσιάζονται ορισμένα προγράμματα που χρησιμοποιούνται για την εκτίμηση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων. Επίσης παρουσιάζονται ορισμένα πρότυπα κτιρίων χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης και τέλος παρουσιάζεται το διάταγμα περί ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων του 2015. Στο πέμπτο κεφάλαιο παρουσιάζονται οι τρόποι υπολογισμού . Αναφέρθηκαν μόνο όσα στοιχεία ήταν απαραίτητα για τους σκοπούς της συγκεκριμένης εργασίας. Επίσης δίνονται κάποια βασικά σημεία που αφορούν την ενεργειακή κατάταξη των κτιρίων. Στο έκτο κεφάλαιο παρουσιάζεται το πρόγραμμα eco- engine το οποίο χρησιμοποιήθηκε για τους σκοπούς της παρούσας εργασίας και περιγράφεται η διαδικασία που ακολουθήθηκε για την εξαγωγή των αποτελεσμάτων. Με την βοήθεια του προγράμματος εξετάσθηκαν διαφορετικά σενάρια θερμομόνωσης ως προς την απόδοση τους. Στη συνέχεια γίνεται κοστολόγηση των αποδοτικότερων σεναρίων.
Keywords: Θερμομόνωση; Ενεργειακή Απόδοση Κτιρίου; Thermal insulation; Energy efficiency of buildings