Προσεισμικός έλεγχος τρωτότητας υφιστάμενων κτηρίων - Μέθοδοι από τη διεθνή βιβλιογραφία - Τσιήκο, Γκεβάρα (Department of Civil Engineering and Geomatics, Faculty of Engineering and Technology, Cyprus University of Technology, 2019)
Στη παρούσα διατριβή εξηγείται ο μηχανισμός λειτουργίας του σεισμού, τονίζοντας τη σοβαρότητα του στη ζωή των ανθρώπων. Έτσι δημιουργήθηκε η ανάγκη να γίνει η αντιμετώπιση του με ελέγχους σε υφιστάμενα κτήρια. Με τη εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης, έχουν εξαχθεί πληθώρα συστήματα όπου «προβλέπουν» και κυριότερα αποτρέπουν τη τυχόν κατάρρευση υφιστάμενων κτηρίων. Aποφεύγοντας με αυτόν τον τρόπο την απώλεια ανθρώπινων ζωών αλλά και υλικών ζημιών, παίρνοντας οι μηχανικοί την κατάσταση στα χέρια τους. Στη παρούσα διατριβή, έχω επιλέξει επτά διαφορετικά συστήματα από τη διεθνή βιβλιογραφία. Τον αμερικάνικο FEMA154, τον ελληνικό Ο.Α.Σ.Π, τον ιταλικό GNDT, τον γιαπωνέζικο JBDPA, τον προτεινόμενο ελληνικό με το πρόγραμμα HELPOS, τον Νεοζηλανδέζικο NZSEE, αλλά και τον Κυπριακό μετά από πρόταση του ΕΤΕΚ. Στα συστήματα αυτά εξηγείται τα στάδια με τα οποία ελέγχονται τα κτήρια αλλά και τη διαδικασία τη οποία η μηχανικοί πρέπει να τηρήσουν.
Keywords: GNDT; JBDPA; FEMA; HELPOS; Ο.Α.Σ.Π; ΝZSEE