Καταμέτρηση συχνότητας λέξεων στη κυπριακή γλώσσα - Φράγκου, Ηλιάνα (Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2020)
Σκοπός Το «word frequency effect» αφορά τη συχνότητα στην οποία μια λέξη συναντιέται σε μια γλώσσα. Η συχνότητα των λέξεων μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά σε κλινικούς αλλά και σε μη κλινικούς πληθυσμούς. Στόχος της παρούσας μελέτης είναι η καταμέτρηση της συχνότητας στην οποία εμφανίζονται οι λέξεις στην Κυπριακή διάλεκτο, ώστε να δημιουργηθεί η πρώτη λίστα συχνότητας λέξεων σημασιολογικού περιεχομένου στον Κυπριακό πληθυσμό. Μεθοδολογία Δέκα γνωστικά υγιείς συμμετέχοντες, Κυπριακής καταγωγής, με επίδοση άνω των 27 στο MMSE, επιλέχθηκαν να συμμετάσχουν στην παρούσα μελέτη. Στους συμμετέχοντες χορηγήθηκε η «Λίστα Συχνότητας Λέξεων» η οποία δημιουργήθηκε από την ομάδα της έρευνας. Η λίστα αποτελείται από δώδεκα κύριες σημασιολογικές κατηγορίες και ορισμένες υποκατηγορίες. Αποτελέσματα Ανιχνεύθηκαν συνολικά 521 λέξεις. Από αυτές οι 374 λέξεις ήταν λέξεις χαμηλής συχνότητας, 81 λέξεις μέτριας συχνότητας και 66 λέξεις υψηλής συχνότητας. Στις σημασιολογικές κατηγορίες «Αντικείμενα» (126) και «Ζώα» (123) καταγράφηκαν οι περισσότερες λέξεις ενώ στις σημασιολογικές κατηγορίες «Ρούχα» (35) και «Λαχανικά» (31) καταγράφηκαν οι λιγότερες. Σε όλες τις σημασιολογικές κατηγορίες καταγράφηκαν περισσότερες λέξεις χαμηλής συχνότητας. Συμπέρασμα Παρατηρήθηκαν κάποιες διαφορές ανάμεσα στην συχνότητα εμφάνισης των λέξεων στην Ελληνική γλώσσα και την Κυπριακή διάλεκτο. Καταγράφηκαν πολύ περισσότερες λέξεις χαμηλής παρά μέτριας και υψηλής συχνότητας. Η παρούσα λίστα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην κλινική πράξη για τη δημιουργία γνωστικών τεστ αξιολόγησης και την αποκατάσταση κλινικών πληθυσμών.
Keywords: Συχνότητα; Λέξεις; Word frequency effect; Λίστα συχνότητας; Σημασιολογικές κατηγορίες; Frequency; Words; Word frequency effect; Frequency list; Semantic categories