Σχεδιασμός γραμματόσημων - Χριστοδούλου, Μαρία (Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών, Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Επικοινωνίας, Cyprus University of Technology, 2011)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία, που φέρει τον τίτλο «Σχεδιασμός Γραμματοσήμων», αποτελείται από το θεωρητικό και το πρακτικό μέρος. Στο θεωρητικό μέρος γίνεται μια σύντομη εισαγωγή, στην οποία αναφέρονται οι λόγοι επιλογής που με ώθησαν να ασχοληθώ με το σχεδιασμό γραμματοσήμων και συγκεκριμένα με τη μελέτη περί αυτών. Ακολούθως, στο κύριο μέρος εκθέτω την ιστορία και την εξέλιξη του ενσήμου καταλήγοντας στην εμφάνιση του κυπριακού. Το χαρτόσημο αποτελεί αναπόσπαστο πολιτισμικό στοιχείο μιας χώρας μέσω της θεματολογίας, που απεικονίζεται στην πρόσοψη του, η οποία μπορεί να πηγάζει είτε από την ιστορία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό είτε από το περιβάλλον της. Η μέθοδος που χρησιμοποιείται σήμερα για την εκτύπωση του είναι η λιθογραφία offset. Είναι η κυριότερη και η πιο διαδεδομένη πλέον μέθοδος που επέδρασε θετικά στην εκτύπωση της πορείας του μικρού αυτού έργου τέχνης. Έπειτα, επιδιώκεται η καταγραφή των αναπόφευκτων εκτυπωτικών λαθών που συνιστούν τα καλούμενα σφάλματα και φέρουν μεγάλη σημασία αφού χάρη αυτών ορίζονται ως μοναδικά, σπάνια και αξίζουν μεγάλα χρηματικά ποσά. Η ολοκλήρωση του θεωρητικού μέρους απαντάται με τη προβολή της μεθοδολογίας σχεδιασμού και συγκεκριμένα του δικού μου σχεδιασμού μιας συλλεκτικής σειράς. Στόχος μου είναι να αναδείξω μια νέα οπτική προσέγγιση του όπως ορίζεται στις Γραφικές Τέχνες. Τέλος, στο πρακτικό μέρος της ερευνητικής μελέτης, περιλαμβάνεται η προσπάθεια πραγμάτωσης των όσων έχω εκθέσει στο θεωρητικό μέρος και ύστερα ο σχεδιασμός της συλλεκτικής σειράς των γραμματοσήμων με θέμα «Τα Ιστορικά σύμβολα της Κύπρου» και της σφραγίδα της.
Keywords: Γραμματόσημα; Stamps