Καλλιεργητικές πρακτικές για τη διατήρηση βιοποικιλότητας αρθροπόδων σε καλλιέργειες μηλιάς - Πρωτοπαπάς, Άλκης (Department of Agricultural Science, Biotechnology and Food Science, Faculty of Geotechnical Science and Environmental Managment, Cyprus University of Technology, 2020)
Υπάρχει η ανάγκη για εύρεση καλλιεργητικών πρακτικών που κατά την εφαρμογή τους στο καλλιεργητικό σύστημα έχουν την ικανότητα να διατηρούν και να αυξάνουν την βιοποικιλότητα αρθροπόδων εντός του μηλεώνα. Η συγκριμένη πτυχιακή εργασία αποσκοπεί στην εύρεση, καταγραφή και ανάλυση αυτών των καλλιεργητικών πρακτικών μεσώ της βιβλιογραφικής ανασκόπησης. Αναλυτικότερα γίνεται αναφορά στις κατηγορίες αρθροπόδων, τα τροφικά τους επίπεδα, την οικολογία και τη σημασία συμμετοχής τους στις υπηρεσίες αγροοικοσυστήματος. Επιπρόσθετα, γίνεται ανάλυση των δομικών στοιχείων της συνολικής βιοποικιλότητας του αγροοικοσυστήματος και των παραγόντων επηρεασμού της βιοποικιλότητας των αρθροπόδων εντός του αγροοικοσυστήματος. Από την έρευνα που έγινε έχει διαπιστωθεί ότι η διαχείριση ενδιαιτημάτων αναγνωρίζεται ως μια από τις κυριότερες στρατηγικές για την προώθηση, διατήρηση και ενίσχυση της βιοποικιλότητας αρθροπόδων και βασίζεται στην δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για τα αρθρόποδα εντός του αγροοικοσυστήματος. Σε αυτήν την εργασία αναφέρονται καλλιεργητικές πρακτικές που έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό τη διαχείριση ενδιαιτημάτων εντός του οπωρώνα και σύμφωνα με έρευνες έχουν τη δυνατότητα να διατηρούν και να ενισχύουν τους πληθυσμούς και την αφθονία ωφέλιμων αρθροπόδων εντός του αγροοικοσυστήματος. Αυτές είναι η διατήρηση φυτών κάλυψης στους διαδρόμους του μηλεώνα, η διατήρηση ετήσιων και πολυετών ανθοφόρων φυτικών ειδών στους διαδρόμους του μηλεώνα, η διατήρηση φυτικών φρακτών στα περιθώρια του μηλεώνα καθώς και η εφαρμογή συστημάτων συγκαλλιέργειας και αγροδασοπονίας. Εκτός από αυτές τις καλλιεργητικές πρακτικές γίνεται αναφορά στη σημασία της ορθής χρήσης εντομοκτόνων και της εφαρμογής εκλεκτικών μεθόδων για τον έλεγχο των επιβλαβών εντόμων της καλλιέργειας ως μέτρα προστασίας και διατήρησης της βιοποικιλότητας των αρθροπόδων εντός του αγροοικοσυστήματος.
Keywords: Καλλιεργητικές πρακτικές; Βιοποικιλότητα; Αρθρόποδα; Μηλιά; Management practices; Biodiversity; Arthropods; Apple