Συσχέτιση ηλεκτρικής αγωγιμότητας και σωματικών κυττάρων σε αγελαδινό γάλα - Πιπερίδου, Ευγενία (My University, 2022)
Η μέτρηση της ηλεκτρικής αγωγιμότητας του γάλακτος, έχει εισαχθεί τις τελευταίες δεκαετίες στις εμπορικές φάρμες παραγωγής αγελαδινού γάλακτος στην Κύπρο σαν μέσο προειδοποίησης του παραγωγού για πιθανή εκδήλωση μαστίτιδας. Ο σκοπός της μελέτης, είναι να διερευνηθεί αν μπορεί να εντοπισθεί στην πράξη η συσχέτιση μεταξύ της ηλεκτρικής αγωγιμότητας και των σωματικών κυττάρων του γάλακτος κάνοντας χρήση του εξοπλισμού και των πρακτικών που εφαρμόζονται σε μια εμπορική μονάδα αγελαδοτροφίας στην Κύπρο. Παράλληλα, έγιναν μετρήσεις της γαλακτοπαραγωγής, της περιεκτικότητα του γάλακτος σε πρωτεΐνη και λίπος καθώς και του αριθμού των σωματικών κυττάρων. Για την διεξαγωγή της παρούσας πτυχιακής εργασίας, συλλέχθηκαν δεδομένα από μια μονάδα παραγωγής αγελαδινού γάλακτος στη Λευκωσία. Χρησιμοποιήθηκαν 48 αγελάδες της φυλής Holstein – Friesian που βρίσκονταν σε διαφορετική φάση γαλακτοπαραγωγής και γαλακτικής περιόδου. Η συλλογή δεδομένων και μετρήσεων έγινε από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Απρίλιο του 2022 και πραγματοποιήθηκαν δειγματοληψίες τρείς φορές (μια φορά τον μήνα) λαμβάνοντας πρωινό και απογευματινό δείγμα από κάθε αγελάδα. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι στη συγκεκριμένη μονάδα γαλακτοπαραγωγής και με δεδομένο τον εξοπλισμό που διαθέτει, οι μετρήσεις ηλεκτρικής αγωγιμότητας δεν συσχετίστηκαν με τον αριθμό των σωματικών κυττάρων στα δείγματα γάλακτος που συλλέχθηκαν. Επίσης δεν βρέθηκε συσχέτιση μεταξύ ηλεκτρικής αγωγιμότητας και παραγωγής γάλακτος για τις μετρήσεις των τριών μηνών από την συγκεκριμένη μονάδα. Κατά την διάρκεια της μελέτης ένα ζώο διαγνώστηκε με μαστίτιδα και στα δείγματα γάλακτος αυτού του ζώου παρατηρήθηκε αύξηση του λίπους και της πρωτεΐνης, ενώ επίσης παρατηρήθηκε μεγάλη απώλεια γαλακτοπαραγωγής, υψηλός αριθμός σωματικών κυττάρων (ΑΣΚ) αλλά καμία αλλαγή στην ηλεκτρική αγωγιμότητα.
Keywords: Ηλεκτρική αγωγιμότητα; Αγελαδινό γάλα; Σωματικά κύτταρα; Μαστίτιδα; Εlectrical conductivity; Cow milk; Somatic cell count; Mastitis