Γήρανση δειγμάτων ασφάλτου - Παναγιώτου, Σταύρια (Department of Civil Engineering and Geomatics, Faculty of Engineering and Technology, Cyprus University of Technology, 2020)
Η παρούσα μελέτη διεξήχθη μέσα στα πλαίσια πτυχιακής εργασίας του προγράμματος σπουδών του κλάδου Πολιτικών Μηχανικών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, με θέμα «Γήρανση Δειγμάτων Ασφάλτου». Μέσα στη μελέτη συμπεριλαμβάνονται, κάποιες βασικές έννοιες, δηλαδή κάποιες μέθοδοι, εργαστηριακές μελέτες και έρευνες που έγιναν σχετικά με την επίδραση του χρόνου πάνω σε ασφαλτικά μείγματα. Συγκεκριμένα στη μελέτη αυτή γίνεται περιγραφή των μεθόδων: Χρήση Τηλεπισκόπησης για ανίχνευση γήρανσης, Βραχυπρόθεσμη και Μακροπρόθεσμη Γήρανση της Ασφάλτου (Short And Long Term Aging Asphalt), AASHTO R30, Γήρανση ασφάλτου με παροχή οξυγόνου στο φούρνο και Δοκιμή φούρνου λεπτής μεμβράνης (Thin Film Oven Test). Στο πρώτο κεφάλαιο παρουσιάζονται βασικές έννοιες οδοστρωμάτων δηλαδή η κατασκευαστική δομή του οδοστρώματος. Στη συνέχεια στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται περιγραφή του AASHTO R30, όπου με αυτά τα πρωτόκολλα, προτείνονται κάποιες θερμοκρασίες που είναι κατάλληλες και εφαρμόζονται για τη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη γήρανση των δειγμάτων ασφάλτου (καρότα). Στη συνέχεια περιγράφονται διάφορες μελέτες που έγιναν με βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα πειράματα για τη γήρανση ασφαλτικών δειγμάτων. Ταυτόχρονα περιγράφεται μια άλλη μέθοδος «Δοκιμή φούρνου λεπτής μεμβράνης», μια διαφορετική μέθοδος, όπου μια λεπτή στρώση ασφάλτου γηρένεται σε φούρνο και αναλύονται τα χαρακτηριστικά της. Επίσης στο τέλος αυτού του κεφάλαιού παρουσιάζονται έρευνες που σχετίζονται με τη χρήση Τηλεπισκόπησης, με την οποία μπορούμε να διακρίνουμε τα χαρακτηριστικά των δειγμάτων, τυχόν προβλήματα της ασφάλτου και ανίχνευση της γήρανσης του οδοστρώματος. Στο τρίτο και τελευταίο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα συμπεράσματα από την παρούσα μελέτη και γίνονται κάποιες εισηγήσεις για θέματα τα οποία αξίζει να διερευνηθούν στο μέλλον. Σκοπός, λοιπόν αυτής της μελέτης, είναι να συμπεράνουμε πως αυτές οι μελέτες και έρευνες μπορούν να μας βοηθήσουν να εφαρμόσουμε τη γήρανση ασφαλτικών δειγμάτων (καρότα), έχοντας δείγματα από διάφορα οδοστρώματα της Κύπρου.
Keywords: Γήρανση ασφάλτου; Βραχυπρόθεσμη γήρανση; Μακροπρόθεσμη γήρανση; Τηλεπισκόπηση; Ασφαλτικά δείγματα(καρότα); Short - Term Aging Asphalt; Long Term Aging Asphalt; Cores; Thin film oven test; Protocols