Οι προβλέψεις του μηχανισμού των Αντικυθήρων σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας - Κόκκινος, Νεόφυτος (q, 2021)
Tο αντικείμενο της παρούσας Πτυχιακής Εργασίας είναι η υλοποίηση εφαρμογής σε Windows για τις προβλέψεις του Μηχανισμού των Αντικυθήρων σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας. Οι υπολογισμοί του Μηχανισμού αποτυπώνονται σε εικόνα μέσω των δεικτών που εμπεριέχονται στις δύο όψεις του και όχι σαν αριθμητικό αποτέλεσμα. Η εφαρμογή αυτή θα χρησιμοποιηθεί και για την διακρίβωση της ακρίβειας των προβλέψεων των φυσικών μοντέλων. Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων ήταν ένας αναλογικός υπολογιστής εκπληκτικής τεχνολογίας, ο πρώτος υπολογιστής που κατασκευάστηκε ποτέ. Κατασκευάστηκε πριν από περίπου 2150 χρόνια και χρησιμοποιείτο για τον ακριβή υπολογισμό της θέσης του Ηλίου, της Σελήνης και, πιθανώς, των πλανητών, στον ουρανό. Υπολόγιζε τις φάσεις της Σελήνης, προέβλεπε εκλείψεις και προσδιόριζε την ημερομηνία τέλεσης των αρχαίων Στεφανιτών αγώνων. Οι διαστάσεις του ήταν περίπου 30×20×10 cm, σχεδόν όσο και αυτές ενός σημερινού Laptop. Περιείχε τουλάχιστον 39 συνεργαζόμενους οδοντωτούς τροχούς (29 εντοπίστηκαν σε θραύσματα του μηχανισμού και άλλοι 10 προέκυψαν λαμβάνοντας υπόψη σχετικά αστρονομικά μεγέθη). Είχε μια διπλή κυκλική κλίμακα έμπροσθεν και δύο ελικοειδείς κλίμακες όπισθεν. Είναι τόσο σημαντικός για την εξέλιξη της Τεχνολογίας, όσο και η Ακρόπολη για την εξέλιξη της Αρχιτεκτονικής. Η πολυπλοκότητα του Μηχανισμού των Αντικυθήρων είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν όλων των συσκευών που κατασκεύασε ο άνθρωπος κατά την επόμενη χιλιετία. Παρόμοιος αρχαίος μηχανισμός δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα. Έτσι εύλογα γεννάται το ερώτημα τι τεχνική υποδομή υπήρχε την εποχή που κατασκευάστηκε και τι απέγινε η γνώση και η τέχνη που περιείχε. Η υλοποίηση της εφαρμογής πραγματοποιήθηκε στην πλατφόρμα Unity σε 2D μορφή. Αναπτύχθηκε το περιβάλλον της εφαρμογής και εντάχθηκαν οι 2 όψεις του Μηχανισμού με τις αντίστοιχες κλίμακες και δείκτες ενδείξεων. Οι κλίμακες των ημερομηνιών και των ζωδίων της εμπρόσθιας όψης σχεδιάστηκαν έτσι ώστε να αντιστοιχούν στη σημερινή πραγματικότητα. Η υλοποίηση των λειτουργιών του Μηχανισμού έχει αναπτυχθεί στην γλώσσα προγραμματισμού C#, η οποία συνάδει με την πλατφόρμα Unity. Με την επιλογή ημερομηνίας, οι δείκτες του μηχανισμού κινούνται μέχρι ο δείκτης της ημερομηνίας να καταλήξει στην επιλεγμένη ημέρα στην κλίμακα των ημερομηνιών. Οι υπόλοιποι δείκτες δείχνουν τα αστρονομικά φαινόμενα που θα λάβουν χώρα εκείνη την ημέρα. Για την διακρίβωση της ακρίβειας των αποτελεσμάτων, για κάθε πρόβλεψη υπάρχει η δυνατότητα μέσω αντίστοιχης επιλογής, σύγκρισης των αποτελεσμάτων της με αντίστοιχες προβλέψεις στην ιστοσελίδα της NASA. Επειδή η ημερομηνία εορτασμού του Πάσχα σχετίζεται με το αστρονομικό φαινόμενο των σεληνιακών εκλείψεων, που ούτος η άλλος υπολογίζει ο Μηχανισμός είναι δυνατό χωρίς καμία παρέμβαση στη δομή του να υπολογίσει και την ακριβή ημερομηνία εορτασμού του Πάσχα. Με βάση αυτό έχει αναπτυχθεί στην εφαρμογή και η δυνατότητα πρόβλεψης της ακριβούς ημερομηνίας εορτασμού του Ορθόδοξου, Καθολικού και Εβραϊκού Πάσχα. Από όλες τις δοκιμές που έγιναν προκύπτει το συμπέρασμα ότι ο Μηχανισμός προβλέπει με ακρίβεια τα αστρονομικά φαινόμενα του μέλλοντος και επιβεβαιώνει με αντίστοιχη ακρίβεια αστρονομικά φαινόμενα του παρελθόντος.
Keywords: Μηχανισμός των Αντικυθήρων; Πλατφόρμα Unity; 2D μορφή; Γλώσσα προγραμματισμού C#.; Antikythera Mechanism; Unity platform; 2D format; C# programming language