Ιατρικό σύστημα εξαγωγής και ανάλυσης διαγράμματος κίνησης από βίντεο υπέρηχων καρωτιδικής αρτηρίας - Ζαβού, Αντρέας (Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Cyprus University of Technology, 2011)
Η παρακολούθηση της κίνησης των τοιχωμάτων και της πλάκας στην καρωτιδική αρτηρία (ΚΑ) παρέχει χρήσιμές πληροφορίες για την αξιολόγηση της αθηροσκλήρωσης. Ο τρόπος που η διάμετρος της ΚΑ αλλάζει κατά τη διάρκεια του καρδιακού κύκλου, καταδεικνύει τοπική στενότητα και αποτελεί ένδειξή για την προαναφερθείσα ασθένεια. Χρησιμοποιώντας μία εικόνα κίνησης (M-mode), λεπτομερείς πληροφορίες μπορούν να ληφθούν για τις διαστάσεις και την κίνηση του τοιχώματος και του αυλού, για τις συστολικές και διαστολικές διαμέτρους, όπως επίσης και τις αντίστοιχες χρονικές καταστάσεις. Σκοπός της παρούσας διατριβής ήταν να διερευνηθεί κατά πόσο μέσα από την επεξεργασία και ανάλυση εικόνας M-mode από βίντεο υπέρηχων ΚΑ τύπου B-mode, η κίνηση της ΚΑ μπορεί να μοντελοποιηθεί με την εξαγωγή των συστολικών και διαστολικών καταστάσεων της. Εν συντομία, δέκα (10) διαμήκη βίντεο υπέρηχων ΚΑ αποκτήθηκαν από έξι (6) ασυμπτωματικούς και τέσσερις (4) συμπτωματικούς ασθενείς με αθηροσκλήρωση και ακολούθως εξάχθηκαν οι αντίστοιχες εικόνες M-mode για το κάθε ένα. Αυτές οι εικόνες, αφού έτυχαν φιλτραρίσματος για απομάκρυνση του θορύβου τύπου speckle, στην συνέχεια έγιναν δυαδικές με κατωφλίωση και δέχτηκαν μορφολογική επεξεργασία. Τα τοιχώματα της ΚΑ κατατμήθηκαν από κάθε δυαδική εικόνα και δημιουργήθηκε ένα διάγραμμα κίνησης για κάθε βίντεο, μέσα από το οποίο εξάχθηκαν οι συστολικές και διαστολικές καταστάσεις της. Έχει δειχθεί, ότι η προτεινόμενη μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί επιτυχημένα για την εξαγωγή των καταστάσεων κίνησης και για τον προσδιορισμό της κανονικότητας της κίνησης της ΚΑ, όπως επίσης και για διαχωρισμό του ασθενούς σε συμπτωματικό ή ασυμπτωματικό. Ωστόσο, περεταίρω εργασία σε μεγαλύτερο δείγμα από βίντεο απαιτείται για επικύρωση της προτεινόμενης μεθόδου και για διαχωρισμό των ασθενών σε συμπτωματικούς και ασυμπτωματικούς με βάση την ανάλυση κίνησης της ΚΑ τους.
Keywords: Καρωτιδική αρτηρία; Αθηροσκλήρωση; Βίντεο υπέρηχων; Ανάλυση κίνησης; Θόρυβος; Κατάτμηση; Carotid artery; Atherosclerosis; Ultrasound video; M-mode; Motion analysis; Speckle noise; Segmentation