Ανάπτυξη λεξιλόγιου και μορφοσυντακτικών δομών σε τυπικά αναπτυσσόμενα δίγλωσσα παιδιά και δίγλωσσα παιδιά με γλωσσική διαταραχή - Γεωργίου, Εμμέλια (My University, 2024)
Ο δίγλωσσος πληθυσμός αυξάνεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο. Η λογοθεραπευτική διάγνωση του πληθυσμού αυτού συχνά αποτελεί πρόκληση για τους λογοπαθολόγους εξαιτίας της ετερογένειας τους. Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι να αποδώσει τις γλωσσικές διαφορές στους τομείς του λεξιλογίου και των μορφοσυντακτικών δομών, ανάμεσα σε τυπικά αναπτυσσόμενα δίγλωσσα παιδιά και δίγλωσσα παιδιά με γλωσσική διαταραχή. Στην μελέτη αυτή έγινε σύγκριση των επιδόσεων 40 δίγλωσσων παιδιών τυπικής ανάπτυξης και 9 παιδιών με γλωσσική διαταραχή, ηλικίας από 43 μέχρι 114 μηνών (3;5 – 9;5), από το αρχείο της Πανεπιστημιακής Κλινικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου στους τομείς του προσληπτικού και εκφραστικού λεξιλογίου και των μορφοσυντακτικών δομών. Για την συγκεκριμένη έρευνα χρησιμοποιήθηκε το στατιστικό λογισμικό SPSS για την περιγραφική στατιστική ανάλυση και σύγκριση των δεδομένων. Από την ανάλυση των επιδόσεων των παιδιών από τις δύο ομάδες προέκυψε πως τα δίγλωσσα παιδιά με γλωσσική διαταραχή υστερούσαν σημαντικά στους τομείς του προσληπτικού και εκφραστικού λεξιλογίου σε σχέση με τα δίγλωσσα τυπικά αναπτυσσόμενα παιδιά. Στον τομέα της παραγωγής μορφοσυντακτικών δομών οι επιδόσεις των δίγλωσσων παιδιών με γλωσσική διαταραχή ήταν υψηλότερες από τις επιδόσεις των ΤΑ δίγλωσσων παιδιών, χωρίς να υπάρχει όμως στατιστικά σημαντική διαφορά. Ωστόσο, χρειάζεται η περαιτέρω εμβάθυνση σε αυτό το θέμα, για την απόκτηση μιας πιο ολοκληρωμένης εικόνας σχετικά με τις διαφορές στις επιδόσεις ανάμεσα στις δύο ομάδες, σε ένα μεγαλύτερο δείγμα.
Keywords: διγλωσσία; γλωσσική διαταραχή; προσληπτικό λεξιλόγιο; εκφραστικό λεξιλόγιο; παραγωγή μορφοσυντακτικών δομών; bilingualism; language disorder; receptive vocabulary; expressive vocabulary; production of morphosyntactic structures