Η πολύπλευρη συνεισφορά της Εικονικής Πραγματικότητας στον τομέα της Εγκληματολογίας - Δράκου, Μαρία (Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών, Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Επικοινωνίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2014)
Η παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή έχει σκοπό την δημιουργία μιας εφαρμογής η οποία θα προσπαθήσει να συνδυάσει την εικονική πραγματικότητα μαζί με τον τομέα της εγκληματολογίας. Η εφαρμογή αυτή θα στοχεύει στην διασκέδαση του χρήστη, στην ενημέρωση του και την απόκτηση κάποιων γνώσεων για την διαδικασία που ακολουθείται σε περίπτωση κάποιου εγκλήματος στα εργαστήρια της Υπηρεσίας Εγκληματολογικών Ερευνών στην Λευκωσία. Στην πρώτη φάση αυτής της διατριβής έγινε μια έρευνα για το τι έχει μελετηθεί και δημιουργηθεί στο παρελθόν στον τομέα της εγκληματολογίας το οποίο έχει άμεση σχέση με την εικονική πραγματικότητα. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνα ήταν ποικίλα και έδειξαν ότι η συνεισφορά της εικονικής πραγματικότητας στον τομέα της εγκληματολογίας είναι πολύπλευρη. Στην δεύτερη φάση, έπειτα από μια μελέτη για το τι δεν έχει υλοποιηθεί σε αυτούς τους τομείς αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μια εφαρμογή η οποία θα εντάξει την εικονική πραγματικότητα στον τομέα της εγκληματολογίας με ένα διαφορετικό, έξυπνο και καινοτόμο τρόπο. Η εφαρμογή αυτή είναι ένα παιχνίδι το οποίο εκτός από την διασκέδαση που θα δίνει στο χρήστη θα παρέχει και γνώσεις χαρακτηρίζοντας την και ως εκπαιδευτική πλατφόρμα. Μετά από τον προσδιορισμό της εφαρμογής, έγινε η σχεδίαση της εφαρμογής δημιουργώντας ένα Game Design Document, δηλαδή το απαραίτητο έγγραφο σχεδίασης μέσα στο οποίο αναφέρονται όλες οι λειτουργίες του παιχνιδιού και άλλες σημαντικές πληροφορίες που έχουν άμεση σχέση με το παιχνίδι. Το επόμενο στάδιο ήταν η υλοποίηση του παιχνιδιού. Όταν ολοκληρώθηκε η υλοποίηση του παιχνιδιού έγινε αξιολόγηση με χρήστες και με κάποιον ειδικό από την Υπηρεσία Εγκληματολογικών Ερευνών στην Λευκωσία. Επίσης έγινε σύγκριση με άλλες υφιστάμενες εφαρμογές με παρόμοιο περιεχόμενο. Τέλος, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που πάρθηκαν και αναλύθηκαν από όλες τις αξιολογήσεις, δημιουργήθηκαν κάποια συμπεράσματα για την εφαρμογή και προτείνεται κάποια μελλοντική δουλειά για την ενίσχυση και τελειοποίηση της.
Keywords: Εικονική πραγματικότητα; Εγκληματολογία