Η σχέση του μητρικού θηλασμού στην εκδήλωση παιδικής παχυσαρκίας σε χώρε της Ευρώπης - Χατζηγεωργίου, Μαρία (My University, 2023)
Εισαγωγή: Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί ένα σύγχρονο πρόβλημα στις μέρες μας αφού αυξάνονται συνεχώς οι διαστάσεις του. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας υπήρξε η διερεύνηση της σχέσης του μητρικού θηλασμού στην εκδήλωση της παιδικής παχυσαρκίας σε χώρες της Ευρώπης. Υλικό και Μέθοδος: Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ήταν η αναζήτηση της διεθνούς βιβλιογραφίας στις βάσεις δεδομένων PubMed και CINAHL, με λέξεις-κλειδιά: “breastfeeding”, “breast-feeding”, “infant feeding”, “ lactation”, “lactating”, “breast milk”, “mothers milk", “human milk”, “childhood obesity”, “obese children”, “overweight children”, “duration of breastfeeding”, σε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς. Αποτελέσματα: Η αναζήτηση κατέληξε σε 5 μελέτες, κατά την περίοδο 2017-2021, που πληρούσαν τα προκαθορισμένα κριτήρια. Μέσα από την αναζήτηση της βιβλιογραφίας διαπιστώθηκε πως τα παιδιά τα οποία δεν θήλασαν ποτέ είχαν υψηλότερο ΔΜΣ, σε σύγκριση με τα παιδιά που είχαν θηλαστεί. Τα αποτελέσματα δείχνουν επίσης ένα προστατευτικό ρολό του μητρικού θηλασμού κατά την παχυσαρκία και του υπερβολικού βάρους, με ακόμη μικρότερο κίνδυνο στον αποκλειστικό θηλασμό και εισαγωγή στέρεων τροφών στους έξι μήνες, σε σύγκριση με την αποκλειστική σίτιση με βρεφική φόρμουλα. Συμπεράσματα: Διαπιστώνεται η παρουσία θετικής συσχέτισης μεταξύ του μητρικού θηλασμού και της εκδήλωσης παιδικής παχυσαρκίας. Αν και όπως γνωρίζουμε ο μητρικός θηλασμός έχει πολλά οφέλη παρόλα αυτά χρειάζονται περισσότερες έρευνες ούτως ώστε να υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα σε σχέση με την παιδική παχυσαρκία και το μητρικό θηλασμό αφού είναι αμφιλεγόμενη η σχέση μεταξύ μητρικού θηλασμού και της παιδικής παχυσαρκίας.
Keywords: μητρικός θηλασμός; παχυσαρκία; συστηματική ανασκόπηση; breastfeeding; childhood obesity; systematic review