Σχεδιασμός και υλοποίηση νεωτεριστικών πολυμεσικών εφαρμογών για αναβάθμιση της εμπειρίας των επισκεπτών Μουσείου Παραμυθιού - Παπαδοπούλου, Ανθούσα (Department of Multimedia and Graphic Arts, Faculty of Fine and Applied Arts, Cyprus University of Technology, 2020)
Παρόλο που η παρουσίαση εκθεμάτων με διαδραστικό τρόπο αξιοποιώντας σύγχρονα μέσα, μπορεί να βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό την εμπειρία του επισκέπτη, στους πλείστους μουσειακούς και εκθεσιακούς χώρους της Κύπρου, είναι ιδιαίτερα έντονη η απουσία τέτοιων τεχνολογιών. Με αφορμή το πιο πάνω, η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει ως απώτερο στόχο τον σχεδιασμό και υλοποίηση δύο νεωτεριστικών εφαρμογών πολυμέσων, προκειμένου να αναβαθμιστεί η εμπειρία επισκεπτών του Μουσείου Παραμυθιού, το οποίο βρίσκεται στην Λευκωσία και απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε μικρά παιδιά. Στην πρώτη περίπτωση σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε μια εφαρμογή Μεικτής Πραγματικότητας, με σκοπό να εμπλουτίσει την εμπειρία και εμπλοκή του χρήστη κατά την θέαση της εικονογραφημένης εκδοχής του Κυπριακού παραμυθιού «Ο Ακίνητος». Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε για την εφαρμογή Μεικτής Πραγματικότητας αποτελείται από ανακυκλώσιμα υλικά, με αποτέλεσμα το κόστος της κατασκευής να είναι μηδαμινό, ευκολύνοντας με αυτό τον τρόπο την υιοθέτηση της τεχνολογίας αυτής. Η δεύτερη εφαρμογή αφορά την αυτοματοποίηση μιας από τις υφιστάμενες δραστηριότητες του Μουσείου, τον «Παραμυθογράφο», κατά την οποία τα παιδιά δημιουργούν δικές τους ιστορίες, χρησιμοποιώντας μια συσκευή. Στα πλαίσια της εργασίας σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε αυτοματοποιημένη διαδραστική εφαρμογή που να επιτρέπει στους χρήστες του μουσείου να δημιουργούν το δικό τους οπτικοακουστικό παραμύθι. Και οι δύο εφαρμογές απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας οκτώ μέχρι δώδεκα ετών. Τα αποτελέσματα της πιλοτικής αξιολόγησης των εφαρμογών δείχνουν ότι μέσα από την χρήση σύγχρονων τεχνολογιών μπορεί να σημειωθεί βελτίωση στην εμπειρία του χρήστη.
Keywords: Μουσείο; Νέες Τεχνολογίες; Εφαρμογές; Μεικτή Πραγματικότητα; Παραμύθια; Διαδραστικά Πολυμέσα; Museum; New Technologies; Applications; Mixed Reality; Fairy Tales; Fairy Tales